2020. április 3.,
péntek, Buda, Richárd napja

Macron összefogást sürget, egyre több a halott Nagy-Britanniában

MTI

2020. március 27., péntek 09:05

Nemzetközi összefogást sürgetett a koronavírus-járvány feltartóztatása érdekében a francia államfő. Emmanuel Macron úgy fogalmazott, számos országgal közösen komoly kezdeményezésre készülnek a következő napokban. Franciaországban több mint 30 ezer megbetegedést és 1700 halálesetet regisztráltak. Nagy-Britanniában egy nap alatt több mint százzal nőtt a járvány áldozatainak száma. A szigetországban csaknem 600-an hunytak el. Németországban 267-en vesztették életüket és több mint 40 ezren fertőződtek meg.

Macron: "fontos kezdeményezés" van előkészületben Washingtonnal és más országokkal

Emmanuel Macron francia elnök péntekre virradóra jelezte, hogy amerikai hivatali kollégájával és más országokkal "új fontos kezdeményezést" készítenek elő a Covid-19 világjárvány megfékezése terén.

Macron Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy "rendkívül jó eszmecserét" folytatott telefonon csütörtökön Donald Trump elnökkel a koronavírus-válságról, s hogy együttesen készülnek előállni egy új kezdeményezéssel a világjárvány leküzdése érdekében.

"A Covid-19-válságra válaszként más országokkal együtt új komoly kezdeményezésre készülünk a következő napokban" - olvasható a francia elnök Twitter-üzenetében.

A Fehér Ház a telefonbeszélgetésről kiadott közleményében arról tájékoztatott, hogy a két vezető a világjárvány gazdasági következményeiről is tanácskozott. Eszerint Macron és Trump ebben a helyzetben rendkívül fontosnak nevezte a szoros együttműködést a G7 és a G20 keretében, valamint az ENSZ BT öt állandó tagja között, ezáltal segíthetik az olyan szervezetek munkáját, mint az Egészségügyi Világszervezet, a Nemzetközi Valutaalap, vagy a Világbank, hogy rövid időn belül véget lehessen vetni a világjárványnak, és a lehető legalacsonyabb szintre lehessen szorítani gazdasági következményeit.

 

MTI, Hír TV