2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Macron: Európának fiatalos lendületre van szüksége

Hír TV

2018. május 10., csütörtök 20:59, frissítve: csütörtök 22:46

Nem lehet tovább várni az Európai Unió megújításával – jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő a németországi Aachenben a Nemzetközi Károly-díj átvétele alkalmából mondott beszédében. Macron szerint a nacionalisták és a demagógok világosan beszélnek, ezért azoknak is világosan kell beszélniük, akik fontosan tartják az EU-t.

Emmanuel Macron csak egy éve francia elnök, de a Károly-díjat odaítélő bizottság szerint ő tette a legtöbbet Európa egységéért az elmúlt évben, például azzal, hogy javasolta egy közös euroövezeti költségvetés és pénzügyminiszter, illetve egy összeurópai hadsereg létrehozását.

„Európának kezdeményezésekre, ambícióra, fiatalos lendületre van szüksége. Kérem, legyenek ennek az európai ambíciónak a nagykövetei. Bízom önökben. Köszönöm!” – fogalmazott az eseményen a francia elnök.

Angela Merkel tíz évvel ezelőtt kapta meg a díjat, akkor már három éve vezette Németországot. A kancellár szerint Macron azért érdemli meg az elismerést, mert a szabadság és az európai egység eszméje mellett áll ki, miközben a tekintélyelvű ideológia egyre több embert a múlt felé fordít.

„Először is szeretnék gratulálni Emmanuel Macronnak, a Francia Köztársaság elnökének. Gratulálok, ez az egyedüli francia szó, amit ismerek, de remélem, hogy Aachenben mindenki beszél franciául. Több időt kellene fordítanunk a nyelvtanulásra. Emmanuel Macron a Sorbonne-on tartott beszédében nagyon helyesen azt mondta, a különböző nyelvek nem hátrányt jelentenek Európában, hanem lehetőséget. Gazdagabbá tesznek minket” – mondta a német kancellár.

A Nemzetközi Károly-díjat 1950 óta ítélik oda. Megkapta Winston Churchill, II. János Pál pápa, a magyarok közül pedig Horn Gyula néhai miniszterelnök és Konrád György író.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!