2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Macron és Putyin is a trumpi politika ellenében szólalt fel

A francia elnök a nacionalizmus veszélyeire hívta fel a figyelmet az első világháború lezárásának 100. évfordulóján. Az orosz államfő pedig megvédte az európai hadseregről szóló javaslatot. Mindkét vélemény az amerikai elnöki politika ellenében fogalmazódott meg, Donald Trump jelenlétében.

  • Macron és Putyin is a trumpi politika ellenében szólalt fel

Az Egyesült Államokra utalva fogalmazott meg kritikát a hétvégi első világháborús megemlékezésekhez kapcsolódóan a francia elnök. Emmanuel Macron a nacionalizmus veszélyeire hívta fel a figyelmet. A párizsi ünnepségre több mint 70 állami vezető kapott meghívót, köztük az amerikai és az orosz elnök is. Emmanuel Macron a hazafiasság és a nacionalizmus közti különbséget hangsúlyozta ki.

„Franciaország víziója egy olyan nemzetről, ami egyetemes értékeket hordoz a sötét időkben, teljesen ellentétes azokéval az önző emberekével, akik csak a saját érdekeiket tartják szem előtt. Mert a hazafiasság a nacionalizmus ellentéte. A nacionalizmus ugyanis ennek elárulása. Azzal, ha saját érdekeinket hajszoljuk másokéval szemben, eltöröljük azt, amit egy nemzetnek a legértékesebbnek kellene tartani, és ami az életet és nagyságot jelenti: az erkölcsi értékeket” – jelentette ki a francia államfő.

Donald Trump korábban magát nacionalistának nevezte, elnökségének egyik leghangsúlyosabb programja pedig az amerikai termékek védelmén alapul.

A megemlékezésen Trump és Putyin egymás üdvözlésén kívül nem beszéltek egymással, így nem jött szóba a hidegháborús rakétaegyezmény sem, amiből az Egyesült Államok ki akar lépni. Washington szerint Oroszország megsértette a paktumot, annak felmondásáért azonban Moszkva is válaszlépéseket helyezett kilátásba.

Putyin ugyanakkor védelmébe vette a közös európai haderő kialakításáról szóló terveket. „Alapjában véve Európa egy erős gazdasági entitás, egy erős gazdasági unió, és ezért az magától értetődő, hogy önálló, önfenntaró és független akar lenni a védelmi és biztonsági kérdésekben is. Mindent egybevetve, ez egy pozitív folyamat a policentrikus világ megerősítésének folyamatában” – tette hozzá.

A hétvégi megemlékezések előtt Donald Trump a Twitteren sértőnek nevezte Macron javaslatát egy közös európai hadsereg megalakítására, mondván, Európának előbb a kötelező NATO-hozzájárulást kellene befizetnie. Párizsba érkezése után azonban már nyoma sem volt a véleménykülönbségnek, tárgyalásuk után úgy nyilatkoztak: egyetértettek abban, hogy Európának többet kell költenie védelmi célokra. A francia elnöki hivatal közlése szerint Trump Twitter-megjegyzése csak „félreértésen alapult”.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!