2019. augusztus 17.,
szombat, Jácint napja

Macron: Az Uniónak reformokra van szüksége, Szerbia csak ezután csatlakozhat

2019. július 16., kedd 13:36

Belső reformokra van szükség az Európai Unióban, és csak azt követően lehet szó bővítésről - hangsúlyozta Emmanuel Macron belgrádi megbeszélései után. A francia elnök szerint az EU a jelenlegi 28 tagú felállással nem működőképes és változásra van szükség.

Katonai tiszteletadással fogadták Belgrádban a hivatalos látogatásra érkező Emmanuel Macront. A kapcsolatok megújítása - ez volt a francia elnök jelszava az indulás előtt, ami egyrészt arra utal, hogy Jacques Chirac 2001-es látogatása óta nem járt Szerbiában hivatalos úton francia elnök, másrészt pedig Macron nem titkolt célja, hogy rendezze a koszovói-szerb viszonyt és ezzel a Nyugat-Balkán európai integrációjának élharcosává váljon.

Ugyanakkor Macron alaposan lehűtötte a belgrádi kedélyeket azzal, hogy kimondta, a gyors csatlakozásra szerinte nincs mód. Rámutatott, belső reformokra van szükség az Európai Unióban, és csak azt követően lehet szó bővítésről. Mint fogalmazott, "az EU a jelenlegi 28 tagú felállással nem működőképes, változásra van szükség. A szerb - koszovói viszonyról azt mondta, Franciaország kész arra, hogy támogassa a párbeszéd folytatását, de külső erők akadályozzák a kompromisszumot.

"A megállapodás azt jelenti, hogy mindkét fél tartózkodik az egyoldalú és nem építő jellegű tettektől, az elmúlt hetek ebből a szempontból aggasztóak. A kötelezettségvállalásokkal ellentétes döntéseket hatályon kívül kellene helyezni." - utalt Macron arra, hogy a felek a politikai összecsapások után már gazdasági szankciókat vezetnek be egymással szemben.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de a világ nagy részével ellentétben Belgrád azóta sem hajlandó elismerni és tartományának tartja a főként albánok-lakta területeket. A szerb elnök megköszönte Macronnak, hogy meghallgatta a szerb álláspontot.

" Nem mondhatom, hogy megtaláltuk a bölcsek kövét, nem akarok rosszat az albánoknak, vagy másoknak. Békét és megegyezést szeretnénk, a többi Macron elnök úr kezében van." - fogalmazott a szerb elnök.

A látogatás alatt mintegy 20 megállapodást írtak alá a felek, amelyek legtöbbje a gazdaság, a védelem, az oktatás és a kultúra területére vonatkozik. Közösen indították el a belgrádi repülőtér modernizációját, amelyet a Vinci francia konzorcium fog elvégezni.

HírTV