2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Ma eldőlhet az iráni atomalku sorsa

Hír TV

2018. május 8., kedd 09:12, frissítve: kedd 13:05

Az amerikai elnök ma jelenti be döntését az iráni atomalku jövőjéről. Donald Trump tegnap esti Twitter-bejegyzésben közölte a szándékát, de, hogy milyen lépés várható, arra egyetlen szóval sem utalt. Elemzők az eddigi megnyilatkozásai alapján arra számítanak, hogy felmondja a három éve Teheránnal megkötött többhatalmi egyezményt. Tegnap a megállapodás fenntartása érdekében tárgyalt Washingtonban a brit külügyminiszter.

Kedden délután kettőkor a Fehér házban közlöm a döntésem az iráni atomalkuról - ennyit írt az amerikai elnök és nem többet, hogy milyen lépésre szánja el magát a perzsa állammal kötött megállapodás jövőjével kapcsolatban. Ezért csak eddigi nyilatkozatai alapján csak találgatni lehet, hogyan dönt Donald Trump. Több elemző a három éve kötött többhatalmi egyezmény felmondására számít.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína és az Európai Unió által elfogadott szerződés lényege, hogy a nemzetközi közösség fokozatosan feloldja a perzsa állam ellen hozott szankciókat, cserébe Teherán ellenőrizhetően lemond atomfegyver kifejlesztéséről.

Trump elnök még a 2016-os választási kampányában őrültségnek nevezte a megállapodást, noha egy hete már nem zárta ki új tárgyalások lehetőségét Teheránnal. Az amerikai vezetésnek az a legnagyobb baja az előző kormány alatt megkötött szerződéssel, hogy az bár korlátozza Irán urándúsítási kapacitását, de nem vet véget a perzsa állam rakétaprogramjának, és akár atomfegyvert is fejleszthet.

A szerződés fenntartása érdekében tárgyalt az amerikai fővárosban két hete a francia elnök, a német kancellár.

Hétfőn Washingtonban tárgyalt az ügyben a brit külügyminiszter is amerikai kollégájával. Boris Johnson arra kérte Trumpot, ne öntse ki a gyereket a fürdővízzel együtt. Szerinte az amerikai elnöknek igaza van, hogy bírálja az atomalku hiányosságait, de azokat lehet orvosolni.

Az elnök jogos célt fogalmazott meg a világnak januárban, amely megpróbál megbirkózni Iránnak a régióban tett rossz dolgaival, próbálja megakadályozni, hogy Iránnak ballisztikus rakétája legyen, hogy beavatkozzon a szomszédos országokban és megpróbálja megoldani a fő problémáját a megállapodásnak, vagyis azt, hogy 2025-ben lejár, és utána nem lesz mód arra, hogy megakadályozzuk az irániakat, hogy nagyon gyorsan atomfegyvert fejleszthessenek ki. Szerintünk európai barátainkkal együtt megoldhatunk mindent. Lehetünk keményebbek Iránnal, de ne dobjuk ki a megállapodás lényegét, amely arról szól, hogy ne legyen atomfegyverük - hangsúlyozta Johnson.

Akárhogy döntsön is Trump, a szerződő felek közül Irán, Németország, Franciaország is közölte, tartja magát a megállapodáshoz, de a kínai külügy is erre szólította fel a feleket.

Telefonon kapcsoltuk Csicsmann László, Közel-Kelet-szakértőt:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!