2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Ma döntenek Merkelről

Hír TV

2018. január 21., vasárnap 07:51, frissítve: vasárnap 11:09

Nem támogatja egységesen a német Szociáldemokrata Párt az újabb nagykoalíció létrehozását a kiszivárgott hírek szerint. A baloldali párt vasárnapi kongresszusán, szavazással dől el, hogy tárgyalnak-e Angela Merkelékkel a kormányalakításról.

A bolgár fővárosba látogató Angela Merkel Szófiában sem kerülhette el a kérdést, ami most mindenkit foglalkoztat Németországban és világszerte: lesz-e újabb nagykoalíció, lesz-e belátható időn belül új német kormány?

Megvárjuk a Szociáldemokrata Párt kongresszusát, aztán remélem, elkezdődhetnek a koalíciós tárgyalások, hogy felépíthessünk egy stabil kormányt. De, ahogy azt az újévi beszédemben is mondtam, a világ nem vár meg minket – nyilatkozta Angela Merkel.

A szociáldemokrata SPD vasárnap rendkívüli kongresszuson dönt arról, hogy a párt megkezdheti-e a koalíciós tárgyalásokat a Merkel vezette CDU-val és a bajor testvérpárt CSU-val. A választási vereség után Martin Schulz, az SPD vezetője még egyértelműen elutasította az újabb nagykoalíció lehetőségét, majd saját párttársai győzték meg arról, hogy változtasson az álláspontján – de mire ez megtörtént, a szociáldemokrata párton belül ismét felerősödtek azok a hangok, hogy nem szabad megint Merkelékkel együtt kormányozni. Sajtóhírek szerint leginkább a párt ifjúsági szervezete tesz meg mindent azért, hogy ne jöjjön létre egy újabb nagykoalíció.

Szerintem a választók elég nyilvánvalóvá tették, hogy nem akarnak újabb nagykoalíciót. Nem értem, miért mondják most egyesek, hogy vállalnunk kell a felelősséget. És én egyáltalán nem ismerek rá a pártom programjára a közös kormányprogram-tervezetben – véli Michaela Hennes, a Szociáldemokrata Párt tagja.

Elemzők szerint a választókat csak még jobban elfordítaná a párttól, ha cserben hagynák Merkeléket a szociáldemokraták.

Katasztrófa lenne az SPD számára, ha a pártkongresszus a koalíciós tárgyalások megkezdése ellen szavazna. A választók úgy látnák, hogy az SPD egyáltalán nem akar kormányozni. Ez egész biztosan még lejjebb vinné a párt támogatottságát, 18 százalék alá, és elveszítenék a néppárti státuszukat – mondta egy politikai szakértő, Peter Matuschek.

A koalíciós tárgyalások megkezdése a kongresszus utolsó napirendi pontja, az erről szóló szavazás vasárnap késő délután hozhat eredményt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!