2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Külföld

„Lukasz úr, Lengyelország büszke Önre!”

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök köszönetet mondott szombat este annak a lengyel férfinak, aki előző nap Londonban narvál agyarral nekirontott a késes támadást elkövető terroristának, hozzájárulva ezzel a merénylő semlegesítéséhez.

  • „Lukasz úr, Lengyelország büszke Önre!”

 

A London hídon pénteken két embert megölő és hármat megsebesítő 28 éves Usman Khant a rendőrök agyonlőtték. Korábban járókelők halált megvető bátorsággal a földre teperték a merénylőt, egyikük poroltóval, a másik - akit a brit média Lukasz keresztnevű lengyel szakácsként emleget - pedig egy csaknem kétméteres narvál agyarral rontott neki a robbanómellény-utánzatot viselő merénylőnek.

A lengyel férfi teljes nevét a média - feltehetőleg biztonsági okokból - nem közölte, tette azonban széleskörű visszhangot váltott ki a lengyel sajtóban és az internetfelhasználók között. Idézik az egyik szemtanút is, aki szerint a merénylő megvágta Lukasz kezét, komoly sérülést viszont nem okozott neki.

A tettet Mateusz Morawiecki kormányfő is felidézte Twitter-bejegyzésében, és megírta:

Lukasz úr, az Ön magatartása különleges köszönetet és tiszteletet érdemel! Lengyelország büszke Önre.

Az egyik lengyel kormánykoalíciós kispárt szóvivője, Jan Kanthak bejelentette: az igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro a hős férfi számára állami kitüntetés adományozását kezdeményezi a lengyel államfőnél.

Andrzej Duda elnök kabinetfőnök-helyettese, Pawel Mucha miniszter vasárnap a Polsat News kereskedelmi hírtelevízióban "büszkeséget keltő hőstettnek" nevezte a lengyel férfi cselekedetét. Kiemelte: határozott reakcióról volt szó, a férfi hozzájárult más emberéletek megmentéséhez, miközben nem lehetett biztos, hogy ő maga túléli az akciót.

Amennyiben az államfőhöz benyújtják a férfi kitüntetésére vonatkozó indítványt, Andrzej Duda minden bizonnyal fontolóra veszi - reagált Kanthak bejelentésére a lengyel államfői hivatal minisztere.

MTI - Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!