2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Nagyapám Horthy Miklós

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Lukasenka cáfolta, hogy Fehéroroszország katonákat küldene Szíriába

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden cáfolta azt az értesülést, miszerint katonai kontingens Szíriába küldéséről döntött volna, viszont nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy fehérorosz orvosok segítséget nyújtsanak a polgárháborús országban.

  • Lukasenka cáfolta, hogy Fehéroroszország katonákat küldene Szíriába

"Tegnap újabb hamis hír jelent meg, miszerint az orosz kormányzat majdhogynem arról döntött, hogy a mi katonáinkat elküldje Szíriába. Ez számomra újdonság volt. Biztosan megértik, hogy a hatályos törvények szerint erre nincs lehetőség az elnök hozzájárulása nélkül. Én pedig senkit sem küldtem oda. Az egyetlen dolog, amelyről már réges-régen szó esik, az, hogy a szíriai vezető és Szíria kormánya orvosi segítséget kért tőlünk" - mondta Lukasenka, akit a BelTa fehérorosz hírügynökség idézett.

A fehérorosz elnök elmondta, hogy nem ellenzi, ha humanitárius célokból Szíriába indulnak fehérorosz orvosok, köztük akár katonaorvosok is. Ugyanakkor hozzátette, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel erre még várni kell.

Lukasenka egyben leszögezte, hogy fehérorosz katonák nem mennek harcolni Szíriába.

"Nincs ott dolgunk. Még egyszer aláhúzom: ha szükség lesz orvosokra, segítünk. Kizárólag önkéntes alapon, és csak azt követően, hogy megszűnik a feszült helyzet a kórházainkban"

- hangoztatta.

A TASZSZ orosz hírügynökség felidézte, hogy a moszkvai vezetés kedden megállapodástervezetet hagyott jóvá fehérorosz humanitárius katonai kontingens Szíriába telepítéséről. A legfeljebb kétszáz fős csapat Damaszkusz meghívására érkezne a közel-keleti országba, az orosz hadsereg műveleti irányításával tevékenykedne, és a civil lakosságnak nyújtana humanitárius segítséget a harci övezeteken kívül. Az AP amerikai hírügynökség mindemellett felhívja a figyelmet arra, hogy a dokumentumot még ellenjegyeznie kell a két ország védelmi és külügyminisztériumainak.

Oroszország 2015-ben kapcsolódott be Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának oldalán a 2011 óta dúló szíriai polgárháborúba. Az orosz, illetve iráni támogatásnak köszönhetően a szír kormányerők vissza tudták foglalni az ország nagy részét a felkelőktől.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!