2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

LMBTQ-aktivisták támadtak rendőrökre Varsóban

  • LMBTQ-aktivisták támadtak rendőrökre Varsóban

Rendőrökre támadtak az LMBTQ közösség tagjai Varsóban. Az dühítette fel őket, hogy Margo becenévre hallgató társukat letartóztatták, amiért megvert egy jobboldali aktivistát. A férfinak született, de jelenleg transznőként élő Margo nemrég több varsói szobrot is meggyalázott. Lengyelországban több ezer LMBTQ tag vonult utcára, hogy társuk szabadon bocsátást követeljék.

Szivárványszínű zászlóval takarta le az egyik LGBTQ aktivista a varsói Kopernikusz szobrot. Ezután többen is felmásztak az emlékműre és azt skandálták, hogy szégyen, szégyen!

Majd a feldühödött demonstrálók megpróbálták megakadályozni egyik társuk, a mindenkit által csak „Margot"-ként emlegetett aktivista letartóztatását. Miután ez nem sikerült, elállták a rendőrautó útját, amelyben szállították.

A másságot támogató tüntetők az egyenruhásokra is többször rátámadtak. Ezután 48 demonstrálót őrizetbe vettek.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa, azonnal az aktivisták segítségére sietett és felszólította Varsót, hogy a tüntetőket azonnali engedjék szabadon.

Az aktivistákat azóta már elengedték.

A „Margot"-ként emlegetett aktivista nemrég meggyalázta és szivárványszínű zászlóval takarta le Varsó leghíresebb emlékműveit, köztük a Krisztus-szobrot is.

Azonban most nem emiatt vették őrizetbe.

A varsói bíróság azért rendelte el a férfinak született, de jelenleg „transznőként" élő Margot letartóztatását 2 hónapra, mert megtámadta egy konzervatív szervezet kamionjának a sofőrjét és 1500 dollárnak megfelelő kárt okozott a járműben.

Margot tettét azzal indokolta, hogy a kamion hangosbemondóján keresztül "homofób" üzeneteket közvetített.

Az LGBTQ közösség szerint felháborító Margot letartóztatása, ezért a hétvégén több ezer aktivista vonult az utcára Varsóban és más lengyel városban.

A tüntetők provokálták és agresszívan viselkedtek a rendőrökkel. Az amerikai radikális baloldali mintára pedig „fasisztának" nevezték az egyenruhásokat.

A feldühödött emberek azt skandálták, hogy nem fogunk hallgatni és adjátok vissza nekünk Margot-ot!

A kormányzó Jog és Igazságosság párt szerint az LMBTQ-mozgalom veszélyt jelent a lengyel értékekre és a családokra.

Ma Budapesten a lengyel nagykövetség előtt is szimpátia tüntetést tartanak a másságot támogató aktivisták.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!