2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Litvánia meghosszabbította a szükségállapotot a határán

A litván vezetés kedden bejelentette, hogy a migránsválság miatt január közepéig meghosszabbította az ország Fehéroroszországgal közös határa mentén elrendelt szükségállapotot.

  • Litvánia meghosszabbította a szükségállapotot a határán

Nyár óta több ezer - elsősorban a közel-keleti országokból érkezett - bevándorló kelt át vagy próbált meg átkelni a fehérorosz határon, hogy az európai uniós tagállam Lettországba, Litvániába vagy Lengyelországba jusson.

A nyugati országok azzal vádolják Fehéroroszországot, hogy az Európai Unióba való könnyű bejutás ígéretével a határra csábítják a bevándorlókat, így váltva ki a migránsválságot. Minszk ezt tagadja.

A november 10-én bevezetett szükségállapot értelmében korlátozhatják a mozgást a határ térségében, megtilthatják a nyilvános gyülekezéseket, és korlátozhatják az őrizetben tartott bevándorlók mobiltelefonhoz férését.

"Az intézkedések bevezetését indokló fenyegetések (...) továbbra is fennállnak" - mondta Viktorija Cmilyte-Nielsen, a litván parlament elnöke.

Lengyelország hasonló korlátozó intézkedéseket vezetett be a határán.

Az Európai Unió a múlt héten újabb szankciókat rendelt el a migránsválság kapcsán, nevezetesen a Belavia állami légiközlekedési vállalat és tíz másik cég, valamint 17 tisztségviselő ellen.

Idén több mint 4200 bevándorló lépte át a fehérorosz határt, szemben a tavalyi nyolcvaneggyel.

A határőrség szerint már 8900 ember határsértését akadályozták meg.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!