2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Lezuhant egy izraeli vadászgép

Hír TV

2018. február 10., szombat 20:14, frissítve: szombat 20:15

A szíriai hadsereg lelőtt egy izraeli vadászrepülőt, a gép már saját felségterületén zuhant le. A két pilóta katapultált. Előzőleg egy iráni drón berepült Izrael légterébe. A szír–török határnál egy török katonai helikoptert lőttek le a kurd védelmi erők.

Riadókészültség lépett életbe az 1967-es háborúban a zsidó állam által Szíriától elfoglalt Golán-fennsíkon. Az izraeli rendőrség azután zárta le a környéket, hogy az ország területén lezuhant a légierő egy vadászgépe, miután célpontokat támadott Szíriában. A két pilóta még a becsapódás előtt katapultált, kórházba szállították őket. A szíriai hadsereg elismerte, hogy lelőtte az izraeli gépet, miközben a zsidó állam heves bombázásba kezdett a polgárháború sújtotta országban.

Izrael azután indított légitámadást Irán szíriai állásai ellen, hogy egy iráni drón berepült a légterébe. A pilóta nélküli járművet az izraeli védelmi erők azonnal leszedték.

„Éjszaka vagy kora reggel robbanást hallottunk. Kijöttünk, és tüzet láttunk a környéken, a rakétából jött. Nem tudjuk milyen rakéta ez. Az emberek szaladtak, hogy eloltsák a tüzet. Volt egy izraeli és egy szíriai gép is, de nem tudjuk mi történt” – nyilatkozta egy szíriai lakos.

Mind Izrael, mind pedig Szíria jelezte, hogy nem áll szándékában kiterjeszteni a konfliktust. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a hadsereg tel-avivi főhadiszállására sietett, hogy a katonai vezetőkkel egyeztessen.

„Szíria urai, tulajdonosai az oroszok, nem Bassár el-Aszad. Ő Putyin elnök bábja. Úgyhogy Putyin elnöktől függ a döntés. Izrael azt akarta, hogy Irán szálljon ki, aztán Netanjahu rájött, hogy ez lehetetlen, és el kellett fogadni, hogy az irániak Szíriában vannak. A kérdés az, hogy milyen messze lesznek az izraeli határoktól” – fogalmazott Joni Ben Menachem, a Jeruzsálemi Közügyi Központ kutatója.

Az orosz külügy azt közölte: komolyan aggasztják a Szíriában történtek. Az izraeli–libanoni határon közben felvonultak a libanoni síita milícia, az Isten Párja (Hezbollah) szimpatizánsai, és a szervezet zászlóit lengették. A Hezbollah szombaton jelentette be, hogy nem engedi majd használni a zsidó állam légierejének Szíria légterét. A szervezet Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét segítette polgárháborúban, és Irán áll mögöttük.

„Ha egy ország azt hiszi, hogy a terrorizmus elősegítésével vagy a más országok belügyeibe való beavatkozással, esetleg a szomszédos országok bombázásával elérheti a vágyott eredményt, akkor hibát követ el. Felkészültünk a régió védelmére, jobban és aktívabban, mint korábban, és arra kérjük a többi országot, hogy működjenek együtt. Ma három-, négy- és ötoldalú szövetséget indítottunk a régióban, s azt látjuk, hogy ezek a kapcsolatok jót tesznek a térségnek” – mondta Haszan Róhani iráni elnök.

Közben a szíriai Afrínban a kurd népvédelmi egységek lelőttek egy török katonai helikoptert. A gépen utazó két katona életét vesztette.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!