2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Levélben szavaznak majd az elhalasztott lengyel elnökválasztáson

Levélben fognak szavazni a lengyelek az elnökválasztáson. A koronavírus-járvány és a belpolitikai csatározások miatt elhalasztották az eredetileg vasárnapra kiírt voksolást. Most arról döntött a Parlament, hogy a korábbi terveknek megfelelően kizárólag levélben lehet majd leadni a szavazatokat.

  • Levélben szavaznak majd az elhalasztott lengyel elnökválasztáson

Az eredetileg vasárnapra meghirdetett elnökválasztást nem a szokásos módon, a szavazókörökben tartották volna meg. A koronavírus-járványra való tekintettel a szavazásra jogosult 30 millió állampolgárnak levélben lett volna lehetősége véleményt nyilvánítani arról, ki legyen a következő öt évben az ország államfője.

Most a szejm megerősítette, hogy a későbbi időpontra halasztott választást is levélszavazással bonyolítsák le.

A járványhelyzet miatti rendkívüli megoldást élesen bírálta az utóbbi hetekben az ellenzék. Egyrészt azért, mert a választás nagy esélyese a jelenlegi államfő, a kormánypárti Andrzej Duda, másrészt azért, mert komoly ellenjelöltet nem tudtak állítani.

Az ellentétes álláspontok parázs politikai vitát váltottak ki, több ellenzéki vezető bojkottot hirdetett, és a kormánykoalíción belül sem volt egység.

A jobboldali kormánykoalíció két pártja végül megállapodásra jutott. A nagyobbik párt, a Jog és Igazságosság elnöke, Jaroslaw Kaczynski, valamint a májusi szavazást a koronavírus-járvány miatt ellenző kisebb kormánykoalíciós párt, az Egyetértés elnöke, Jaroslaw Gowin közös nyilatkozatban erősítette meg, hogy későbbi elnökválasztást levélszavazás formájában tartsák meg, amint ezt a kormánypárti többség korábban javasolta.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!