2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Leváltotta külügyminiszterét Donald Trump

Hír TV

2018. március 13., kedd 14:07, frissítve: kedd 18:00

Rex Tillerson menesztéséről régóta cikkezett a washingtoni sajtó. A külügyi tárca vezetője ugyanis többször bírálta az elnököt, több külpolitikai döntésével nem értett egyet.

Twitter-oldalán jelentette be az amerikai diplomácia vezetőjének kirúgását Donald Trump. Az elnök megköszönte Rex Tillerson munkáját, akivel – mint mondta – több kérdésben nem értett egyet, ezért kell távoznia. Tillerson korábban sajtóértesülések szerint a háta mögött idiótának hívta Trumpot, de az elnök ezt is fake newsnak, vagyis álhírnek nevezte. A külügyminiszteri posztot a CIA igazgatója, Mike Pompeo veszi át. A központi hírszerzés pedig először kap női vezetőt.

Rex és én már régóta beszéltünk erről. Tulajdonképpen jól kijöttünk, de több dologban nem értettünk egyet. Ott van az iráni nukleáris megállapodás, ami szerintem borzalmas, de szerinte, gondolom, rendben volt. Én vissza akartam vonni, de ő máshogy gondolkodott erről. Szóval nem igazán voltunk egy hullámhosszon, Mike Pompeóval viszont nagyon hasonló a gondolkodásmódunk – nyilatkozta Trump.

A The New York Times értesülése szerint a döntéshez a politikai nézeteltérések mellett az is hozzájárult, hogy Trumpot irritálta a külügyminiszter testbeszéde a közös megbeszéléseiken. Tillerson ugyanis állítólag forgatta a szemét, amikor nem értett egyet a főnökével. Az utóbbi hónapokban az elnök már a külügyminiszter tudta nélkül hozott külpolitikai döntéseket, Tillerson azt is a sajtóból tudta meg, hogy Trump találkozót tervez az észak-koreai diktátorral.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!