2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Létrejött a koalíciós megállapodás Ausztriában

Hír TV

2017. december 16., szombat 10:19, frissítve: szombat 19:10

Megegyezett a konzervatív Osztrák Néppárt és a szélsőjobboldali szabadságpárt. A tárgyalások a két hónappal ezelőtti választások óta tartottak. Az osztrák államfő szombatra kérette magához a két párt vezetőjét, Sebastian Kurzot és Heinz-Christian Strachét, hogy hivatalosan megerősítsék előtte a megállapodás tényét. A kormány valószínűleg hétfőn alakul meg, ezzel Ausztria lesz az egyetlen olyan nyugat-európai ország, ahol szélsőjobboldali párt is részt vesz a kormányzásban.

Két hónappal a választások után végre megalakulhat az osztrák kormány. A győztes Osztrák Néppártnak két hónapjába tellett, mire meggyőzte a harmadikként befutó, szélsőjobboldali szabadságpártot.

Megállapodtunk a kormányprogramban, amely a következő öt évre szóló megegyezésünk alapja. Változások lesznek, amivel pénzt fogunk megtakarítani, de a rendszeren belül, és az emberek nem fogják megérezni. A céljaink világosak, szeretnénk megnyugtatni az adófizetőket, szeretnénk növelni a tőkénket és fejleszteni a szociális ellátási hálózatot. Mindenekelőtt azonban az országunk biztonságát szeretnénk megerősíteni azzal is, hogy küzdünk az illegális bevándorlás ellen – közölte Sebastian Kurz.

A csaknem egy évtizede ellenzékben politizáló szabadságpárt ezzel újra vezető pozícióba került Ausztriában.

Az osztrák férfiak és nők világos üzenetet küldtek, hogy figyelmesen meg kell hallgatni és komolyan kell venni a népünk problémáit, s helyre kell hozni a múlt hibáit. Ennek sok oldala van, a biztonság, az illegális bevándorlás, de ugyanígy az adók csökkentése, amit már megígértünk – mondta Heinz-Christian Strache.

A két pártvezető szombaton tárgyal Alexander van der Bellen államfővel, és várhatóan már hétfőn elkezdhetik a munkát. Ausztria ezzel az egyetlen olyan ország lesz Nyugat-Európában, ahol szélsőjobb párt is a kormánykoalíció része, Sebastian Kurz pedig 31 évesen a világ legfiatalabb kormányfője lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!