2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Letette az esküt az új kormány Lengyelországban

Hír TV

2017. december 11., hétfő 21:44, frissítve: kedd 08:13

Mateusz Morawieckinek hívják az új miniszterelnököt, ő volt eddig és lesz ezután is a fejlesztési és pénzügyminiszter. Beata Szydlo kormányfő a múlt héten mondott le, a kormánypárt egy új embert akart a kormányzat élére, hogy normalizálja a megromlott lengyel–uniós viszonyt.

Andrzej Duda államfő jókedvűen adta át a megbízólevelet az új miniszterelnöknek. Ahogy az elnök, úgy a lengyelek nagy része is az ideológiai-politikai harcok után a konszolidációt várja Mateusz Morawieckitől.

– Néhányan azt mondhatják, hogy ez nem változás. Hölgyeim és uraim, pedig van változás. Van egy új miniszterelnök, aki úgy döntött, hogy a jelenlegi kormánnyal folytatja, mielőtt változtat a sorokon – hangoztatta Duda.

A 49 éves politikus, aki a pénzügyminiszteri és fejlesztési miniszteri tisztséget továbbra is vinni fogja a kabinetben, egyetlen poszton sem változtat a kormányon, személycserék csak a jövő év elején várhatók.

– Azt tudom ígérni, hogy ez egy olyan kormányzat lesz, amely a korábbi kabinetek tapasztalatait felhasználja, és egyúttal a folytatás kormánya lesz – ígérte.

Morawiecki előléptetése állítólag Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt háttérből irányító vezetőjének ötlete volt, mivel a belpolitikai és az EU-val zajló heves vitákban Beata Szydlo kormányfő megfáradt, lecserélésével új lendületet akarnak adni a lengyel érdekérvényesítésnek.

Morawiecki feladata lesz a lengyel–uniós viszony békítése, a Jog és Igazságosság Párt pozícióinak erősítése a két év múlva esedékes választásokig. A jobboldali lengyel kormányt a demokrácia intézményrendszerének, a jogállamiság leépítésével vádolja Brüsszel és a lengyel ellenzék is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!