2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Külföld

Navalnij szabadon bocsátását követelik európai vezetők és Biden leendő tanácsadója

  • Navalnij szabadon bocsátását követelik európai vezetők és Biden leendő tanácsadója

A Moszkvába hazatérésekor őrizetbe vett Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását követelték vasárnap európai vezetők és Joe Biden hivatalba lépő amerikai elnök leendő tanácsadója is.

Navalnij Berlinből érkezett haza, ahol kórházban kezelték, miután augusztusban megmérgezték Szibériában, több nyugati laboratórium megállapítása szerint egy "Novicsok" típusú idegméreggel. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna az incidenshez. Letartóztatását egy felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatására beadott bírósági keresettel indokolták az orosz hatóságok.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében elfogadhatatlannak minősítette a történteket. "Felszólítom az orosz hatóságokat, hogy azonnal bocsássák őt szabadon" - írta bejegyzésében.

"Navalnij őrizetbevétele egy újabb kísérlet az oroszországi demokratikus ellenzék megfélemlítésére" - írta a Twitteren Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, szintén az orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon engedését követelve. A történtekre "gyors és határozott választ kell adni az Európai Unió szintjén. Az állampolgárok jogainak tiszteletben tartása a demokrácia sarokköve" - írta a lengyel kormányfő.

Litvánia bejelentette, hogy Oroszország elleni újabb szankciók gyors elfogadását fogja kérni az Európai Uniótól. "Felszólítjuk Oroszországot, hogy haladéktalanul engedje szabadon Navalnijt, és emeljen vádat az ellene elkövetett merénylet felelőseivel szemben" - írta nyilatkozatában Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter. Egy korábbi Twitter-bejegyzésében Landsbergis közölte, hogy a szomszédos Lettország és Észtország szintén azon fog dolgozni, hogy az unió hozzon újabb korlátozó intézkedéseket Oroszországgal szemben.

Az orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását szorgalmazta a francia külügyminisztérium is vasárnap. "Franciaország súlyos aggodalommal értesült Alekszej Navalnij oroszországi letartóztatásáról" - hangsúlyozta Agnes von der Muhll külügyminisztériumi szóvivő. Franciaország, "európai partnereivel együtt a legnagyobb éberséggel fogja figyelemmel követi a helyzetet" - tette hozzá nyilatkozatában a szóvivő.

"Navalnijt azonnal szabadon kell engedni, az életére törő gyalázatos támadás elkövetőit pedig felelősségre kell vonni" - hangsúlyozta Twitter-bejegyzésében Jake Sullivan, a héten hivatalba lépő amerikai elnök, Joe Biden leendő nemzetbiztonsági tanácsadója. "A Kreml Navalnij elleni támadása nem csupán az emberi jogok megsértése, de egyben támadás a hangjukat hallatni akaró orosz emberek ellen is" - húzta alá Jake Sullivan.

A máskéntgondolkodó Alekszej Navalnij hazaérkezéskor történt letartóztatása "újabb bizonyítéka annak, hogy az orosz hatóságok el akarják hallgattatni" - jelentette ki az Amnesty International emberi jogi szervezet moszkvai irodájának igazgatója, Natalja Zvjagina helyi idő szerint vasárnap éjjel. "Őrizetbe vétele csak még inkább rámutat arra, hogy ki kell vizsgálni azokat a vádjait, melyek szerint állambiztonsági ügynökök mérgezték őt meg, a legmagasabb szintről kapott utasítások alapján" - mondta Zvjagina.

A németországi gyógykezelése után, öt hónap elteltével először hazatérő Navalnijt az útlevél-ellenőrzéskor vették őrizetbe, arra a bírósági keresetre hivatkozva, amelyet az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN), múlt kedden nyújtott be egy moszkvai bíróságon, kezdeményezve az úgynevezett Yves Rocher-ügyben Navalnijra korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását. A FSZIN vasárnap este közölte, hogy a politikus a bíróság ítéletéig őrizetben marad.

Az Amnesty International moszkvai irodavezetőjének megállapítása szerint "Alekszej Navalnij érkezését egy túlméretezett biztonsági művelet keretében kezelték a hatóságok, rendőrök százait vezényelve a vnukovói repülőtérre", ahonnan kiszorították a rá várakozó híveket," és több tucat aktivistát őrizetbe is vettek. Közben a Navalnijt hazaszállító repülőgépet röviddel a földet érés előtt átirányították a seremetyjevói repülőtérre, s ott vették őt őrizetbe.

 

Navalnijt őrizetbe vették Moszkvában

Őrizetbe vették Moszkvában, elvezették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust a rendőrök vasárnap este a seremetyjevói repülőtér útlevél-ellenőrzéséről.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN), kedden keresetet nyújtott be egy moszkvai bíróságon, amelyben kezdeményezte az úgynevezett Yves Rocher-ügyben Navalnijra kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását.

A FSZIN vasárnap este közölte, hogy a politikus a bíróság ítéletéig őrizetben marad. A hatóság az orosz büntető törvénykönyvnek arra a paragrafusára hivatkozott, amely szerint retorzióval sújtható az elítélt, ha nem térítette meg a kárt vagy ha újabb bűncselekményt követett el.

Navalnij Berlinből érkezett haza, ahol azt követően kezelték kórházban, hogy augusztusban több nyugati laboratórium megállapítása szerint Oroszországban megmérgezték. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna az incidenshez.

"Ez a legjobb napom az elmúlt öt hónap alatt, tökéletesen boldog vagyok, hogy megérkeztem" - jelentette ki Navalnij az útlevél-ellenőrzést megelőzően, kamerák előtt.

"Most kimegyek és hazamegyek, mert igazam van, és az összes ellenem indított büntetőeljárás koholt ügy. Nemcsak az igazság áll az oldalamon, de a bíróság is. Semmitől nem félek, és önöket is arra hívom fel, hogy ne féljenek" - tette hozzá, nyilatkozatában arra utalva, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) neki adott igazat az ügyben.

A Pobeda légitársaság Berlin-Moszkva járatának a menetrend szerint Vnukovóban kellett volna leszállnia, a repülőgépet röviddel a földet érés előtt Seremetyjevóra irányították át.

A rendőrség Vnukovóban, ahol többszáz ellenéki gyűlt össze a politikus fogadására, őrizetbe vett több tucat aktivistát. A Vnukovóról Moszkvába vezető autópályát a rendőrség lezárta, amivel megakadályozta hogy Navalnij követői és a reptéren összegyűlt tévéstábok elinduljanak Seremetyjevo felé.

Az ismert orosz ellenzéki szerdán jelentette be, hogy vasárnap kíván visszatérni Moszkvába, és arra biztatta követőit, hogy fogadják őt. A FSZIN csütörtökön megerősítette, hogy Navalnij ellen körözés van érvényben, ezért lépéseket tesz a politikus őrizetbe vétele érdekében. A hatóság közölte: szeptember 24. óta nincs tudomása Navalnij valós tartózkodási helyéről, ezért november 27-én előzetes nyomozást indított, december 29-én pedig elfogatóparancsot adott ki ellene.

Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A vád szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának és további 4,5 milliót egy másik cégnek. (Egy rubel mintegy 4 forintot ér.)

Az EJEB 2017 októberében igazságtalannak minősítette az ítéletet, és felülvizsgálatot kért, de az orosz legfelsőbb bíróság mégis helybenhagyta a bírósági döntést, egy moszkvai bíróság pedig egy évvel meghosszabbította a próbaidőt. Egy másik, úgynevezett Kirovlesz-ügyben, amelyet 2013-ban indítottak ellene, Navalnij felfüggesztett szabadságvesztésének próbaideje 2019 júliusában lejárt.

Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án kórházba került Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint "novicsok" típusú harci idegmérget találtak a szervezetében. Felmerült, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei mérgezték meg.

Moszkva azt állította, hogy a politikus szervezetében Oroszországban még nem volt méreg, és az európai jogsegélyegyezmény alapján többször is vizsgálati eredményeket követelt Berlintől, Párizstól, Stockholmtól és az OPCW-től, de ezeket mindeddig nem kapta meg.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) katonai csoportfőnöksége nem tartotta indokoltnak, hogy a sajtóhírek alapján vizsgálatot indítson az FSZB munkatársai ellen, akikkel kapcsolatban az SZK szerint nem merült fel bűncselekmény gyanúja. Az testület ezt tartalmazó hivatalos válaszát csütörtökön tette közzé a blogján Navalnij.

Az ellenzéki politikus ellen december végén az SZK újabb bűnügyi eljárást indított, azt állítva, hogy sikkasztott az ellenőrzése alatt álló szervezetek számára gyűjtött közadományokból. A vádat az érintett koholmánynak minősítette.

Navalnij ellen egy harmadik is eljárás is folyik, azzal vádolják, hogy megsértette egy második világháborús veterán méltóságát. A politikus ugyanis tavaly "fizetett lakájoknak" nevezte egy kampányfilm szereplőit - köztük az idős embert is -, akik támogatólag szóltak az orosz alkotmány módosításáról.

 

Leszállt Moszkvában a Navalnijt szállító repülőgép

Visszatért Moszkvába Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, az őt szállító gép vasárnap este landolt a seremetyjevói repülőtéren.

A Podeda légitársaság gépének a menetrend szerint Vnukovóban kellett volna leszállnia, de azt a repteret lezárták.

A rendőrség Vnukovóban, ahol többszáz ellenéki gyűlt össze a politikus fogadására, őrizetbe vett több tucat aktivistát. A hatóságok Szentpéterváron is feltartóztattak több, Moszkvába készülő aktivistát és újságírót is.

Navalnij Berlinből érkezett haza, ahol azt követően kezelték kórházban, hogy augusztusban több nyugati laboratórium megállapítása szerint Oroszországban megmérgezték. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna az incidenshez.

 

A moszkvai vnukovói repülőtéren várják a Navalnijt szállító gép érkezését, több hívét őrizetbe vették

A moszkvai vnukovói repülőtéren várják a Navalnijt szállító gép érkezését, az ellenzéki politikus több hívét őrizetbe vették.

Navalnij Berlinből érkezik, ahol azt követően kezelték kórházban, hogy augusztusban több nyugati laboratórium megállapítása szerint Oroszországban megmérgezték. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna az incidenshez.

A rendőrség, a politikus járatának megérkezését megelőzően, őrizetbe vett több ellenzéki aktivisták, köztük Navalnij fivérét, Oleget és a munkatársai közül Ljubov Szobolt és Ruszlan Saveggyinovot és beszorította híveit a váróterem egyik szegletébe.

A hatóságok Szentpéterváron is feltartóztattak több, a politikus moszkvai fogadtatására utazni készülő aktivistát és újságírót is.

Közben bejelentették, hogy valószínűleg nem a vnukovói, hanem a seremetyevói repülőtéren száll majd le gép, egyelőre azonban nem tudni pontosabbat.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!