2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Lengyelország megvétózza majd az esetleges Magyarország elleni szankciókat

Lengyelország élni fog vétójogával, ha az Európai Tanács szankciókat léptetne életbe Magyarországgal szemben. Ezt mondta a lengyel külügyminiszter Vilniusban. A litván külügyminiszter szerint sem megoldás az ultimátum adása Magyarországgal szemben, inkább a párbeszéd segítene az EU és Magyarország közötti vitás kérdésekben.

  • Lengyelország megvétózza majd az esetleges Magyarország elleni szankciókat

Egy nappal a Sargentini-jelentés európai parlamenti megszavazása után is többen tiltakoznak az eljárás ellen. Az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának egyik tagja már a tárgyalási szakaszban is ellene szavazott a jelentésnek csakúgy, mint magán a szavazáson.

„Az EP döntése magyarellenes, igazságtalan és lerombolja Európát. Én ellene szavaztam, mert úgy vélem ez támadás a demokratikus döntések és a magyar reformok ellen és a liberális erők rossz szándékát tükrözi. Az európai parlament egyáltalán nem mutatott együttműködési szándékot és nem tartja tiszteletben a közép-európai országokat” – mondta Marek Jurek EP-képviselő.

A cseh képviselőház alelnöke is bírálta a döntést. Csehországnak ki kell állnia visegrádi szövetségese mellett.

„Ez nagy hiba, az ilyen lépések oda vezetnek, hogy az államok nem fognak megbízni egymásban. A Visegrádi Négyek tagjaként Csehországnak is érdeke az, hogy hasonló eljárások ne indulhassanak el” – jelentette ki Petr Fiala a cseh képviselőház alelnöke.

A litván fővárosba látogató lengyel külügyminiszter is kiállt Magyarország mellett. A varsói diplomácia vezetője azt mondta: ha az Európai Tanács szankciókkal sújtaná Budapestet, Lengyelország élni fog vétójogával.

„Lengyelország állásfoglalást adott ki, amiben tiltakozik a hetes cikkely és a magyar barátaink ellen indított eljárás ellen. Úgy véljük, hogy nem indokolt és világosan kijelentettük, hogy ha a tanács tárgyalni fogja az ügyet, mi ellene leszünk és megvétózzuk a döntést, amennyiben az szankciókról szól. Úgy vélem, hogy az Európai Unió megpróbál nyomást gyakorolni a régiónkban lévő országokra és nekünk szolidaritást kell mutatni ebben ez ügyben” – fogalmazott Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter.

A litván külügyminiszter szerint a Magyarország elleni szankciók nem segítenek abban, hogy az EU és Magyarország közötti árkok megszűnjenek. Linas Linkevicius azonban arról nem beszélt, hogy országa hogyan is fog szavazni majd a Tanácsban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!