2024. 07. 03. Szerda Kornél, Soma napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Külföld

Lengyelország átvette a V4 csoport elnöki tisztségét

Lengyelország hétfőtől egy évre átvette a visegrádi országok (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, V4) csoportjának soros elnökségét.

  • Lengyelország átvette a V4 csoport elnöki tisztségét

A varsói külügyminisztérium hétfői közleményében azt írta, hogy a lengyel elnökség a visegrádi országokra az energetikai és közlekedési infrastruktúrában történő együttműködésnek, valamint az európai intézmények schengeni határvédelembe való intenzívebb bevonásának az eszközeként tekint.

Az elnökség három alappillérre épül: az első az állampolgárok biztonságára összpontosít, különös figyelemmel a belügyek, a kiberbűnözés, valamint a rendőrségi feladatok terén megvalósítandó együttműködésre. A második alappillérnek az összeköttetést (konnektivitás) nevezték, amely a tervek szerint tovább erősíti a csoport államai között kiépült infrastruktúrát. Harmadik alappillérként azoknak a lehetőségeknek a kihasználását említették, amelyek az együttműködés "dinamikáját erősíthetik".

A külügyminisztérium hangsúlyozta az Ukrajnának nyújtott segítség fontosságát az egyéves lengyel elnökségi időszakban.

Az elnökségre készülve június 26-án V4-es kiállítás nyílt a szejm (parlamenti alsóház) főcsarnokában, amely a szervezők elgondolása szerint a régió nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő egyedi potenciálját igyekszik bemutatni.

A visegrádi csoport 1991. február 15-én alakult meg az akkori Csehszlovákia, Magyarország és Lengyelország között. Szlovákia önállósulása után négytagúra bővült. 2004-ben mind a négy ország az Európai Unió tagja lett. Alapgondolata szerint a visegrádi csoport egy politikán túlmutató együttműködési forma, olyan nemzeteket köt össze, amelyek nemcsak hasonló történelmi tapasztalatokkal, de közös örökséggel is rendelkeznek, aminek köszönhetően képesek együtt dinamikus gazdaságot és fejlődési környezetet teremteni, szem előtt tartva, hogy az egyes országok sikere egyben a csoport sikerét is jelenti - emlékeztetett a a külügyminisztérium.

Fotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kifakadt az illegális migrációra az olasz külügyminiszter

Kifakadt az illegális migrációra az olasz külügyminiszter

Antonio Tajani hangsúlyozta, hogy a római kormány migrációs politikája egyrészt az emberkereskedőkkel szembeni küzdelemre épül, másrészt a méltó életfeltételek biztosítására a törvényes migrációs folyosókon érkezők számára.
Bloomberg: Le Pen pártja csatlakozhat Orbánék EP frakciójához

Bloomberg: Le Pen pártja csatlakozhat Orbánék EP frakciójához

A francia Nemzeti Tömörülés egyeztetéseket folytat más európai pártokkal arról, hogy vele együtt csatlakozzanak a Patrióták Európáért frakcióhoz, amit Orbán Viktor és két másik közép-európai párt vezetője hozott létre – számolt be a Bloomberg.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!