2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Külföld

Lehet, hogy már hétfőn szavazhatnak Theresa May jövőjéről

Eddig 20 konzervatív párti képviselő támogatja a brit kormányfővel szembeni bizalmatlansági indítványt a brexit-megállapodás miatt. A javaslat szavazásra bocsátásához összesen 48 támogatóra van szükség. Egyes, párton belüli értesülések szerint ezt már sikerült megszerezni, és akár már hétfőn szavazhatna a londoni parlament Theresa May jövőjéről. A brit miniszterelnök csütörtök este kijelentette, ő viszi végig az unióból való kilépés folyamatát.

  • Lehet, hogy már hétfőn szavazhatnak Theresa May jövőjéről

Tory számháború a brexit-egyezmény után. 20 brit konzervatív párti képviselő már biztosan biztos támogatja a kormányfő elleni bizalmi indítványt, de ez még mindig nem elég, hogy hétfőn megtarthassák a szavazást a kérdésben. Ahhoz a képviselők 15 százalékára, vagyis 48 honatyára van szükség. Egyes értesülések szerint ezt már össze is hozták.

A lázadás oka, a szerda este elfogadott brexit-megállapodástervezet, amely a kilépés után egy végdátum nélküli átmeneti időt tesz lehetővé, fenntartja az európai államokkal érvényes vámuniót. Amit a kormányfő kompromisszumnak tart, több minisztere, így a brexit-miniszter is, az Egyesült Királyságot fenyegető veszélynek, megkötésnek nevezi. Brüsszel ugyanis megvétózhatná, ha London ebből a rendszerből ki akarna lépni. Ezért több távozó tárcavezető csütörtökön lemondott.

Táborukhoz egy fontos, kilépéspárti miniszter viszont végül nem csatlakozott. A környezetvédelmi miniszter továbbra is támogatja a kormányfőt.

„Teljes mértékben. Nagyon jól indult a reggelem, sok találkozóm volt a minisztériumi munkatársaimmal, nagyon várom, hogy folytassam a munkát a kormány minden tagjával, az összes képviselővel, hogy a legjobb jövőt biztosíthassuk Nagy-Britanniának. Teljes mértékben arra kell koncentrálnunk, hogy jó megállapodást kössünk és azokon a területeken, amelyek olyan fontosak a briteknek, a jó eredménnyel záruljanak” – mondta Michael Gove.

A kormányfő is biztos benne, hogy ő viszi végig a kilépési tárgyalásokat.

„Ez nem az a megállapodás, amely uniós jövőbeli kapcsolatokról szól. Az azt jelenti, hogy visszaszerezzük a törvényeink feletti ellenőrzést, a szabad munkavállalásnak véget vetünk, visszaszerezzük határaink védelmét, a pénzünket pedig olyan fontos ügyekre költjük, mint az egészségügyi rendszer. Nem leszünk benne a vámunióban, az egységes piacban, a közös agrárpolitikában, közös halászati politikában. Szerintem erre szavaztak az emberek. Ezt képviselem” – jelentette ki Theresa May.

A fejlemények hatására a font 2 százalékot zuhant csütörtökön a dollárral és az euróval szemben. A 2016-os brexit-referendum óta ez a brit valuta legnagyobb egy nap alatt bekövetkezett értékvesztése. Noha a brit fizetőeszköz péntekre szép lassan visszaerősödik, az elemzők a font további ingadozására számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!