2022. 05. 17. Kedd Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Vetítő 11:00

Külföld

Légikalózkodással vádolt meg az Egyesült Államok fehérorosz tisztségviselőket

Légikalózkodással vádolt meg az Egyesült Államok négy fehérorosz tisztségviselőt a Ryanair légitársaság gépének tavaly májusi eltérítése miatt - jelentették be pénteken amerikai ügyészek.

A Ryanair 4978-as számú, Athén-Vilnius járatát 2021. május 23-án kényszerítették leszállásra a minszki repülőtéren, hogy őrizetbe vegyék a fedélzetén utazó Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságírót és orosz barátnőjét.

A légi kalózkodás vádjára reagálva Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a BelTA fehérorosz állami hírügynökség pénteki jelentése szerint közölte, hogy országa nem fogott el, nem térített el és nem kényszerített leszállásra Ryanair-gépet.

Fehéroroszországot korábban már sorozatos szankciókkal - egyebek mellett beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással - sújtotta az Egyesült Államok, az Európai Unió, Nagy-Britannia és Kanada az eltérített járat miatt, amely Washington szerint hamis bombariadó célpontja volt.

A mintegy 130 utas és a személyzet tagjai között négy amerikai állampolgár tartózkodott a gépen - közölték az amerikai igazságügy-minisztérium szankcióit ismertető ügyészek.

A fehérorosz vezetők ellen arra hivatkozva emeltek vádat kalózkodás miatt, hogy a gépen amerikai állampolgárok is utaztak.

A gépeltérítést a fehérorosz repülésügyi hatóság vezetője, Leanyid Mikalajevics Csura és egy FNU LNU rövidítéssel jelölt állambiztonsági tisztségviselő irányította az ügyészek szerint. Büntetőintézkedésekkel sújtották Csura helyettesét, Oleh Kazjucsicot, illetve FNU LNU felettesét.

Az Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnököt hevesen bíráló Prataszevics 2019-ben menekült el Fehéroroszországból, és a Telegram Nexta Live című csatornájánál dolgozott. A fehérorosz hatóságok szélsőségességgel és társadalmi gyűlöletkeltés szításával vádolták meg. Az újságíró tagadja a vádakat, amelyeket jogtalan politikai elnyomásnak tekint.

Prataszevics csatornája tudósított és segített koordinálni azt a megmozdulást, amelyen tömegek tiltakoztak Lukasenkának a 2020. augusztusi - vitatott tisztaságú - elnökválasztáson aratott győzelme miatt.

Az amerikai ügyészek szerint Csura és FNU LNU azelőtt érkezett a minszki repülőtérre, hogy a Prataszevicset szállító gép felszállt Athénben, és eljuttatták a hamis bombafenyegetésről szóló értesítést a légiirányítóknak. Feltehetően ez a két vezető biztosította, hogy a gép Minszkben szálljon le, mert megakadályozták, hogy tájékoztassák a szomszédos Ukrajna hatóságait a hamis bombariadóról, amíg a gép az ő légterükben tartózkodott. A pilótákat már a fehérorosz légtérben tájékoztatták a bombaveszélyről, és FNU LNU adatta ki a "vörös kódot", amely azonnali leszállást igénylő riadót jelent - mondták az ügyészek.

A leszállás után az utasokat autóbusszal a repülőtérre szállították, Prataszevicset és a barátnőjét, Szofija Szapegát elvitték. Egy ideig Minszkben voltak őrizetben, majd házi őrizetbe helyezték őket.

A most bejelentett vádak alapján kiszabható büntetés húszévi elzárástól életfogytiglani börtönig terjed az Egyesült Államokban.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Mozaik - Streisand 80

80 éves Barbra Streisand - Ünnepi koncert az Ester Sings the Songs of Streisand előadásában a MOM Kultban! A részletekről Tátrai Eszter énekes számolt be.

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

A gyalázat napja

A Newsmax 42 perces dokumentumfilmje a Capitolium 2021. január 6-i ostromáról - Globál, szombat 23 óra, HírTV.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!