2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Csapásokat hajtott végre az izraeli légierő

Hír TV

2017. december 9., szombat 08:16, frissítve: szombat 12:20

A gázai övezeti támadások célpontja egy fegyver-összeszerelő üzem és egy lőszerraktár volt. Halálos áldozatokról nem érkezett hír, de legkevesebb huszonöten megsebesültek. Pénteken az övezetből három rakétát lőttek ki Izraelre, ezekre válaszolt most a zsidó állam. A feszültség kiújulásához Donald Trump amerikai elnök bejelentése vezetett, amelyben Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként.

A palesztin területet irányító Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamasz) újabb felkelést hirdetett Izrael ellen, miután Donald Trump, szembemenve a nemzetközi konszenzussal, Jeruzsálemet ismerte el a zsidó állam fővárosaként. A döntés miatt világszerte voltak tüntetések, például New Yorkban is, ahol az ENSZ rendkívüli ülésen tárgyalta a kialakult helyzetet. A palesztin képviselő szerint Washington elveszítette hagyományos közvetítő szerepét a konfliktusban.

A bűnpártolás tényét el kell ismerni. Azzal, hogy az Egyesült Államok büntetlenséget adott Izraelnek, alkalmatlanná vált a békefolyamat vezetésére a régióban - nyilatkozta Rijád Manszúr, az ENSZ állandó palesztin megfigyelője.

Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Svédország és Olaszország közös nyilatkozatban tiltakozott az amerikai elnök döntése miatt.

Nem értünk egyet az amerikai döntéssel Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerésével, illetve a nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe való átköltöztetésével. Ez ellenkezik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival, és rontja a béke esélyeit a régióban – mondta a világszervezet brit nagykövete, Matthew Rycroft.

Az ENSZ BT eddigi határozatai alapján Jeruzsálem helyzetéről a béketárgyalásokon kellene megállapodni. Az úgynevezett kétállami megoldás szerint a város nyugati része az izraeli, keleti része pedig a palesztin állam fővárosa lenne.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!