2020. október 23.,
péntek, Gyöngyi napja

Lecsapott Kína keleti partvidékére a Lekima tájfun, földcsuszamlást is okozott

2019. augusztus 10., szombat 10:25

Heves esőzések és erős szél kíséretében csapott le Kína délkeleti partjaira a Lekima nevű tájfun szombatra virradóra.

A tájfun Vencsou városánál ért partot, és a központja óránkénti 15 kilométeres sebességgel halad észak felé, és közben fokozatosan veszít erejéből. Óránkénti 187 kilométeres széllökések és heves esőzések kísérik.

A földcsuszamlás Vencsou városától mintegy 130 kilométerre északra történt, ahol összerogyott egy gát.

Csöcsiang tartomány hat városában mintegy 200 ház dőlt össze, több mint 660 ezer hektár mezőgazdasági terület semmisült meg.

A tájfun érkezése miatt Csöcsiang tartományban 800 ezer, Sanghajban pedig több mint 250 ezer embert telepítettek ki ideiglenesen. Sanghajban több parkot, múzeumot és egyéb turistalátványosságot - köztük a Disneylandet is - bezártak, részlegesen a vasútforgalmat is leállították. Nincs közlekedés több tucat vasútvonalon, amely Csöcsiángot köti ösze Kína középső és északi részével. A vihar miatt összesen 625 repülőjáraton töröltek, a pekingi, a sanghaji, a hangcsoui, a sencseni, csengtui repülőtéren.

Csöcsiang tartomány közel 2,7 millió háztartása maradt áramszolgáltatás nélkül, miután az erős szél villanyvezetékeket szaggatott le.

A Lekima tájfun - amely idén már a kilencedik, a csendes-óceáni térségben képződött ciklon - pénteken Japán déli részén és Tajvanon pusztított, ott is komoly károkat okozva, és kioltva egy ember életét.

 

MTI