2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Leállították a termelést Franciaország legnagyobb vízerőművében is

Beszüntették a munkát a délkelet-franciaországi Grand'Maison, az ország legnagyobb vízerőművének a dolgozói, így tiltakozva a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen - közölte szerdára virradóra a radikális francia CGT szakszervezet helyi csoportja a Facebookon.

  • Leállították a termelést Franciaország legnagyobb vízerőművében is

A munkát az erőműben egy nappal azután függesztették fel, hogy - ugyancsak baloldali szakszervezeti csoportok kezdeményezésére - az energiaszektorban dolgozók leállították az áramszolgáltatást Párizs nagybani élelmiszerpiacán.

Franciaországban hetek óta tart a nyugdíjreform visszavonása érdekében indított tiltakozáshullám. December eleje óta a szakszervezetek több alkalommal szólították fel a franciákat tömeges sztrájkra és tüntetésre. A felszólításoknak elsősorban a nagyvárosokban (Marseille-ben, Toulouse-ban, Párizsban) tettek eleget: a 42-féle nyugdíjrendszer egységesítése ellen korábban az utcára vonultak a közoktatásban dolgozók egy része is, valamint ügyvédek, vasutasok, a párizsi tömegközlekedésben dolgozók és diákok is.

A nyugdíjrendszer egységesítésére irányuló, pontrendszeren alapuló reform tervezetében a tüntetők elsősorban azt kifogásolják, hogy a kormány 64 évre emelné a teljes jogosultság idejét 2027-től. A nyugdíjkorhatár jelenleg 62 év, ami nem változna, de a tervezet szerint 5 százalékos levonással büntetné azokat, akik 64 éves koruk előtt mennek nyugdíjba. A pontrendszer továbbá arra késztetné a franciákat, hogy tovább dolgozzanak annak érdekében, hogy a nyugdíjrendszer ne legyen deficites.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!