2021. május 12.,
szerda, Pongrác napja

Leállította az oltást Dánia két vakcinával

2021. május 4., kedd 08:13

Dániában már a második oltóanyagról mondtak le: sem a Johnson and Johnson, sem az AstraZeneca vakcináját nem használják. Utóbbival Svédországban sem fognak oltani. Eközben Nagy-Britanniában meghaladta az 50 milliót a beadott szérumok száma.

A dán egészségügyi hatóság arra a megállapításra jutott, hogy a Johnson and Johnson vakcina előnyei nem múlják felül a lehetséges mellékhatások kockázatait. Ez pont az ellenkezője annak, amit az Európai Gyógyszerügynökség mondott az egyadagos vakcináról.

A skandináv ország egy másik oltóanyag esetében is eltérő következtetésre jutott. Április 14-én - az Európai Unió tagállamai közül elsőként - teljesen leállította az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának használatát.

Dánia még nem döntött az AstraZeneca-készlet sorsáról, bár több ország jelentkezett, hogy szívesen átvenné. Az ország egészségügyi minisztere szeretné az oltóanyagot más gyártó vakcináira cserélni.

Spanyolországban április elején átmenetileg csak a 60 éven felülieket oltották AstraZenecával a lehetséges vérrögképződés miatt. Most egy 36 éves katona halálát hozták összefüggésbe a brit-svéd vakcinával.

Svédország ahova pedig hamarosan több fog érkezni ebből a vakcinafajtából, mint ahány embert beolthatnak vele, úgy döntött egymillió adagot inkább a szegényebb országokat ellátó Covax-programnak adományoz.

Lengyelországban nagy az igény a Johnson and Johnson vakcinájára. Sorok alakultak ki, miután bejelentették, hogy a 36 éven felüliek időpont foglalása nélkül kaphatják meg az oltóanyagot.

A 38 milliós lengyel lakosság nem egészen 8 százaléka, nagyjából 3 millióan mondhatják el magukról, hogy megkapták mindkét oltást, vagy a Johnson and Johnsonból az egy adagot és teljes védettséget élveznek a koronavírus ellen.

Nagy-Britannia sokkal jobban halad, már majdnem 23 százalék a teljes beoltottság aránya, miközben átlépte az 50 milliót a koronavírus ellen beadott dózisok száma a 67 milliós országban, ahol a legtöbben az AstraZenekca vakcináját kapják.

HírTV