2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Lázadás, zendülés: eljárást indítanak a katalán vezetők ellen

Hír TV

2017. október 30., hétfő 15:11, frissítve: hétfő 16:01

Büntetőeljárás megindítását kezdeményezi a madridi ügyészség a leváltott katalán kormány és a parlament vezetői ellen. A vádhatóság lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt szeretné felelősségre vonni a tartomány vezetőit. A főügyész döntését azzal indokolta, hogy a barcelonai tartományi parlamentben múlt pénteken elfogadták a Katalán Köztársaság függetlenségét kinyilvánító javaslatot.

Megerősített a rendőri jelenlét a katalán kormányzati épületek előtt. A belügyminisztérium főigazgatója úgy ment be ma dolgozni, mintha semmi nem történt volna, pedig a tartományi kormány tagjait a spanyol kormány vasárnapi döntésével függesztette fel állásából. De a belügyi vezető ezt nem veszi tudomásul. „Azt kérdezték, hogy úgy érzem, kirúgtak volna. Azt mondtam, nem. Nem, mert engem a kormányomnak kell kirúgnia” – közölte Cesar Puig, a katalán belügyminisztérium főigazgatója.

A madridi vezetés a független Katalán Köztársaság létrehozását kinyilvánító javaslat pénteki megszavazása után váratlan húzással az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva feloszlatta a katalán kormányt, és december 21-ére előre hozott regionális választásokat jelentett be.

Hétfőn pedig a madridi főügyész azt jelentette be, eljárást indítanak a katalán kormány és a parlament vezetői ellen. „Arról tájékoztatom önöket, hogy a főügyészség az alkotmányos feladatához ragaszkodva, a törvények és az állampolgárok jogainak védelmében lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezi a katalán kormány főbb tagjai ellen, akik a döntéseikkel és az elmúlt két évben végzett tevékenységükkel alkotmányos válságot idéztek elő, amely október 27-én a függetlenség egyoldalú kikiáltásával és az alkotmányunk semmibevételével ért véget” – ismertette Jose Manuel Maza.

Az elnök már Belgiumban

A lépés érinti a függetlenségpárti katalán elnököt, Carles Puigdemontot is, aki a BBC értesülései szerint Belgiumban tartózkodik és nem vett részt pártja mai értekezletén. Táborának a spanyol külügyminiszter még vasárnap azt üzente, gondolják át, hogy bojkottálni akarják-e a decemberi voksolást, mert az jogszerű lesz, az eredményeit pedig tiszteletben kell tartani. „Reméljük, hogy ezekkel a választásokkal visszaáll a legális kormányzás és a jogrend Katalóniában. Ebben reménykedünk” – közölte Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter.

Jól fogadta a piac az elszakadást elutasító madridi kormány lépéseit: a spanyol részvények növekedésnek indultak a piacokon. Ráadásul erre a legfrissebb közvélemény-kutatás is hatással van.

„Új választások lesznek Katalóniában. A felmérések azt mutatják, hogy az egységpártiak nyernek majd. Ennek van értelme közgazdaságilag, mert a független Katalónia előbb vagy utóbb, de szegény ország lenne. A katalánok többsége, aki emlékszik az euróválságra, inkább lenne Spanyolország tagja és gazdag, mint független és szegény” – emelte ki Robert Halver, a Baader Bank vezető elemzője.

A főügyész által ismertetett bűncselekmények közül a lázadás a legsúlyosabb. A spanyol törvénykönyv szerint maximum 30 év szabadságvesztéssel büntethetik. Lázadás bűncselekménye miatt Spanyolországban utoljára az 1981-es katonai puccskísérletben részt vett csendőrtiszteket ítélték el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!