2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Lavrov: Ukrajna őrizze meg semlegességét

Kiújultak a harcok Kelet-Ukrajnában, a donecki repülőtér környékén az oroszbarát szeparatisták és az ukrán kormányerők között. Az ukrán kézen lévő repülőtér tüzérségi tűz alatt áll, a környéken ágyúzás hangja hallatszik. Eközben az orosz külügyminiszter kijelentette: Ukrajnának, a térségnek és Európának is az lenne a legjobb, ha Ukrajna semleges ország maradna. Szergej Lavrov szerint az ország semlegességét éppen az Egyesült Államok kívánja megváltoztatni.

Földre borulva keresett menedéket a lövedékek elől a CNN hírcsatorna riportere Doneck határában, miközben egy harckocsi várakozott a háttérben. A kelet-ukrajnai város repülőterénél a hétvégén ismét kiújultak a harcok az ukrán kormányerők és az oroszbarát szeparatisták között. Az újságíró szerint azt nem lehet tudni, hogy ki sértette meg a tűzszünetet.

A szeparatisták csatlakozásra buzdítják a helyieket és hatalmas plakátokon toboroznak fegyvereseket az ukrán hadsereg elleni harcra. A felirat azt hirdeti: „Védd meg a köztársaságot!”

A délkelet-ukrajnai Mariupolban viszont ukránok készülnek a harcokra: a településen katonai ruhába öltözött férfiak gyakorlatoznak. A főtéren kék-sárga zászlókat lengető tömeg demonstrált Ukrajna egysége mellett, a civilek pedig már készítik elő az óvóhelyeket, ahol meghúzhatják magukat az összecsapások idején.

Az előkészületekbe bevonták az iskolákat is, ahol élelmet és vizet halmoztak fel. „A terrorellenes hadművelet zónájában vagyunk, ezért számolnunk kell vészhelyzetekkel. A szülők és a gyerekek tudják, hova bújhatnak a bombázások elől” – vélekedett egy tanár.

Eközben Kijev azzal vádolta meg Moszkvát, hogy ismét engedély nélkül küldött segélykonvojt Kelet-Ukrajnába. Szerintük a szállítmányt sem az ukrán vámhatóság, sem a vöröskereszt nem vizsgálta meg. Oroszország viszont azt közölte: felajánlották a szállítmány közös átvizsgálását, Kijev azonban azt elutasította. A több mint háromszáz teherautó állítólag élelmet és egyéb segélyeket visz Kelet-Ukrajnába.

Moszkva továbbra is tagadja, hogy katonailag támogatja a szakadárokat. Az orosz külügyminiszter szerint a válság mögött az Egyesült Államok áll. Szergej Lavrov úgy véli: Washington éket akar venni Oroszország és Európa közé és meg akarja változtatni Ukrajna semlegességét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Las Vegasban

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Las Vegasban

Legkevesebb három halálos áldozata és egy válságos állapotú sérültje van a lövöldözésnek, ami Las Vegas egyetemén történt szerdán, az eset negyedik halottja a támadó, akit holtan találtak – közölte a nagyváros rendőrsége.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!