2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Lassan újraindul a turizmus a világban

Miközben a koronavírus-járvány koránt sem ért véget, világszerte egyre többen hiányolják az utazás lehetőségét illetve a turistákat. Bár egyre több helyen oldják fel az utazási korlátozásokat, a turizmusból élő országok és a légitársaságok mégis jelentős bevételkieséssel számolnak. Közben Tajvanon vannak, akiknek annyira hiányzik a reptéri hangulat, hogy képzeletbeli utazásra indulnak, vállalva annak minden nyűgét, de nem élvezve a nyaralást.

  • Lassan újraindul a turizmus a világban

A világjárvány idején úgy is lehet utazni, hogy nem megy sehová az ember. Tajvan szigetén, a Tajpej nemzetközi repülőtéren lehet sorban állni. Ellenőrzik az útlevelet és a beszállókártyát. Majd az utasok beülnek a gépbe, ami azonban a szokásostól eltérően a földön marad.

Régóta nem voltam külföldön. Korábban évente kétszer, háromszor utaztam el, de sajnos az idén a koronavírus miatt nem tudtam külföldre menni. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy pont az én nevemet húzták ki a kalapból és részt vehetek ebben - mondta az egyik látszólag utas.

A színlelt kiruccanásra 7000 ember jelentkezett, közülük 60 szerencsés indulhatott el a képzeletbeli nyaralásra.

A nem igazi utazás tulajdonképpen reklám is, azt mutatja, hogy befejeződött a repülőtér felújítása és hamarosan tényleg lehet utazni.

Európában ettől sokkal valóságosabb a helyzet. A Spanyolországhoz tartozó Mallorca szigetén már tárt karokkal várják a turistákat a schengeni övezetből. Rajtuk kívül a briteket is beengedik, miután az új szabályok szerint nem kell kéthetes karanténba vonulniuk a megérkezés után, de a másfél méteres biztonsági távolságot természetesen nekik is be kell tartani.

A német turisták már két hete beutazhatnak Mallorcára és a Baleár-szigetek többi részére.

A járvány ugyan nem ért véget, de a turizmusból származó bevételek nagyon hiányoznak. Normális esetben Spanyolország évente 80 millió turistát fogad és a turizmus a nemzeti össztermékének 12 százalékát teszi ki. Az ágazat túlélése szempontjából kulcsfontosságú az újranyitás.

Olaszország is hasonlóan népszerű turista célpont, ott is nagyon várják az euró milliárdokat hozó külföldiek érkezését. Viszont a beutazásra jogosultak között egyelőre nem szerepelnek az amerikaiak, akik jellemzően az átlagnál többet költenek. Az Egyesült Államokban nem javul a járványhelyzet, ezért például megtagadták 11 amerikai belépését az országba.

Olaszország minél több turistát szeretne úgy, hogy közben biztonságos maradjon. Az egyik legnépszerűbb úti cél vagyunk Európában, de első az emberek egészségének védelme

- mondta az olasz turizmus egyik vezetője.

Optimista becslések szerint az idén nagyjából felére esnek majd vissza a turizmusból származó bevételek Olaszországban.

A brit turisztikai és a repülési ágazat nyomására a londoni kormány is bejelentette, hogy enyhít az Angliába történő beutazás szabályain. Július 10-től több mint 70 ország állampolgárai esetében feloldják a kötelező két hetes karantént.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!