2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Kurz: Megszűnhet a határellenőrzés Svájc és Liechtenstein, majd a keleti szomszédok irányába is

Ausztria a szomszédos országok közül Svájccal, Liechtensteinnel, valamint a keleten szomszédos országokkal lát esélyt arra, hogy a közeljövőben megszüntessék a határellenőrzéseket - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár szerdán az osztrák kormány ülését követően. A horvát miniszter pedig arról beszélt, hogy megnyithatják a határt a szlovén turisták előtt.

  • Kurz: Megszűnhet a határellenőrzés Svájc és Liechtenstein, majd a keleti szomszédok irányába is

 

"Megállapodtunk Németországgal, hogy június 15-étől megnyitjuk az Ausztria és Németország közötti határszakaszt" - erősítette meg Kurz.

Hangsúlyozta: jelenleg azon dolgoznak, hogy Svájccal és Liechtensteinnel is megszülessen a megállapodás a határnyitásról. A berni igazságügyi minisztérium ugyanis nemrég megerősítette, hogy Svájc kész megszüntetni a határellenőrzést június 15-étől osztrák, valamint a német határszakaszain. Feltételként ugyanakkor megjelölték, hogy a koronavírus-járvány terjedése továbbra is alacsony marad.

Szintén intenzív tárgyalásokat folytatnak a szomszédos keleti országokkal - tette hozzá Kurz.

Nem lát esélyt ugyanakkor a kancellár arra, hogy Olaszország irányában is megszűnjenek az ellenőrzések. Indoklásképpen azt mondta, hogy Olaszország "sajátos helyzetben" van, mert az új fertőzöttek száma továbbra is magas. "Nem vagyunk jósok" - válaszolta arra a kérdésre, higy esetlegesen mikor kezdődhetnek meg a tárgyalások az osztrák-olasz határnyitásról is.

Az Ausztria és Németország közötti határellenőrzések szombattól tervezett enyhítése kapcsán Kurz említést tett arról, hogy a két ország között valamennyi határátkelőt meg kell nyitni, és a mostanival ellentétben azok a párok is átléphetik a határt, amelynek egyik tagja Ausztriában, a másik pedig Németországban él.

Sebastian Kurz ismételten hangsúlyozta ugyanakkor: az osztrák kormány nagyon örül annak, ha az emberek Ausztriában töltik majd el a nyári szabadságukat. 

Horvát miniszter: Megnyílhat a határ a szlovén turisták előtt

Horvátország napokon belül megnyithatja határait a szlovén turisták előtt - közölte Gari Cappelli horvát idegenforgalmi miniszter az N1 kereskedelmi csatornának nyilatkozva szerdán. Ljubljana szerint azonban még rengeteg a teendő addig, amíg a szlovén turisták útnak indulhatnak. 

Cappelli kiemelte: a hét végéig Szlovénia valószínűleg hozzájárul ahhoz, hogy állampolgárainak horvátországi tartózkodásukat követően ne kelljen karanténba vonulniuk Szlovéniában.

Mint mondta, a szomszédos országban 1-2 koronavírus-fertőzést diagnosztizálnak naponta, ezért nem lát különbséget aközött, hogy valaki Szlavóniából és Zágrábból utazik Pulára és Crikvenicára, vagy a szlovéniai Novo Mestoból, mert ezeken a területeken hasonló a járványügyi helyzet.

A miniszter hozzátette: más országokkal is folynak tárgyalások a beutazások módjáról.

Horvátország vasárnaptól fokozatosan újranyitotta határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség, valamint halaszthatatlan személyes okok miatt utaznak az országba.

A Jutarnji List című horvát napilap szerdán arról írt: a turizmus hasonló elbánásban részesülhet, mint az üzleti, illetve gazdasági ágazat, erre utal Davor Bozinovic belügyminiszternek, a válságstáb vezetőjének keddi nyilatkozata is. Újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető azt mondta: azok a turisták, akik fel tudnak mutatni igazolást arról, hogy van foglalásuk a horvát tengerparton, beléphetnek az országba. A gondot csak az okozza, hogy a legtöbb külföldi állampolgárnak horvátországi tartózkodását követően otthon két hétre, Szlovénia esetében egy hétre karanténba kell vonulnia, ez pedig nem hat ösztönzőleg az utazásra - tette hozzá az újság.

Szlovénia még bizonytalan a határnyitást illetően.

Jelko Kacin szlovén kormányszóvivő a válságkabinet szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a koronavírus-járvány még tart, ezért összetett feladat a határok újranyitása, erről a kormánynak is döntést kell hoznia, az Európai Unióban a tagállamok erről önállóan határoznak.

Bár Horvátországban és Szlovéniában hasonló a járványügyi helyzet, fennáll annak a veszélye, hogy Horvátországban újra elterjedhet a vírus az olasz turisták miatt, aki komphajókkal, valamint vitorlásokkal és jachtokkal érkezhetnek az Adriára - fogalmazott.

Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint 24 óra alatt kettővel - eggyel többel, mint egy nappal korábban -, 1463-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 103-ra emelkedett. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 65 694 tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 38-an vannak kórházban, közülük 9-et ápolnak intenzív osztályon.

Horvátországban egy nap alatt hattal - öttel kevesebbel, mint egy nappal korábban - 2213-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Kedden három ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma így 94-re emelkedett. Az első fertőzés két és fél hónappal ezelőtti megjelenése óta 1834 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 150 beteget kezelnek kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 48 737 koronavírus-tesztet végeztek el.

Június közepéig megnyílhatna a csehek számára a szlovák és az osztrák határ

Június 8-ig vagy június 15-ig a csehek számára újra megnyílhatna a szlovák és az osztrák államhatár - jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök a Blesk hírportálon szerdán megjelent interjúban. 

Arról, hogy mikor nyílhatna meg a csehek számára a német és a lengyel határ is, Prága egyelőre nem tárgyal - tette hozzá. A német határt érintő konkrét kérdésre Babis leszögezte: ez ügyben azért nem folynak még tárgyalások, mert "elsősorban Bajorországban más a járványhelyzet". Bajorországban ugyanis, amelynek hosszú a határa Csehországgal, jóval magasabb a koronavírusos fertőzések száma, mint Csehországban - mutatott rá a Blesk.

Babis azt tartaná ideálisnak, ha a cseh állampolgárok a nyári turistaszezonban nem utaznának külföldre, és otthon töltenék szabadságukat.

"Azt szeretnénk, ha a csehek a szünidő alatt itthon maradnának, és itthon költenék el a pénzüket" - mondta kormányfő a lapnak. Szerinte ez is hozzájárulhatna a cseh gazdasági növekedés újraindításához.

Családja nyaralásával kapcsolatban Babis elmondta: azt tervezték, hogy az Indiai-óceánban fekvő Maldív-szigetekre utaznak, de azt az utazási iroda lefújta. Az új terv egy augusztusi görögországi kirándulás. "Remélem ezt már nem halasztják el" - jegyezte meg a kormányfő.

Csehország a koronavírus-járvány miatt március 16-án zárta le határait, majd április 27-én újra megnyitotta őket. A cseh állampolgárok kiutazását jelenleg elsősorban a szomszédos országok lezárt határai gátolják.

A cseh állam szintén feltételeket támaszt polgárai utazásai elé. Amennyiben egy cseh állampolgár mégis kiutazik külföldre, visszatértekor köteles négy napnál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet felmutatni a határon. Ha ezzel nem rendelkezik, akkor két hétre házi karanténba kell vonulnia, amelyet a hatóságok ellenőriznek.

 

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!