2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Külpolitikai témák kerültek napirendre az EU-csúcson

Szankciók bevezetése mellett döntöttek Fehéroroszországgal szemben az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői a csütörtökön kezdődött, kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján. Arról is határoztak, hogy felszólítják Törökországot, folytasson párbeszédet a Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult konfliktus rendezése céljából. A pénteki zárónapon szóba került a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kialakult helyzet. Ursula von der Leyen a találkozó után elmondta, hogy az unió már most tárgyal gyógyszercégekkel.

  • Külpolitikai témák kerültek napirendre az EU-csúcson

Egy héttel a tervezett időpont után, végül megtartották az uniós állam és kormányfők csúcstalálkozóját Brüsszelben. A kétnapos ülésen a koronavírus mellett főként külpolitikai témák kerültek szóba.

Ciprus eddig ellenezte a Fehéroroszország elleni szankciókat, mivel szigorúbb intézkedéseket követelt az uniótól Törökországgal szemben a vitatott fennhatóságú Kelet-Mediterrán területeken való gázfúrások miatt. Most azonban az EU vezetői egyértelműen kijelentették, hogy kiállnak Görögország és Ciprus érdekei és jogai mellett. És Ankarával közösen áttekintik a 2016-os a migrációs partnerségi megállapodást is.

Döntés született, hogy büntető intézkedéseket vezet be az Európai Unió Fehéroroszországgal szemben. Brüsszel azt akarja elérni, hogy Lukasenko kezdjen tárgyalásokat a fehérorosz ellenzékkel a belpolitikai válság rendezése érdekében.

A külpolitikai kérdések mellett a járvány visszaszorítása volt a tanácskozás legfontosabb témája. Az uniós vezetők szerint a védőoltás hozhat hosszú távon megoldást a koronavírus ellen. Ursula von der Leyen a találkozó után elmondta, hogy az unió már most tárgyal gyógyszercégekkel és részt vesz a vakcina gyártásának kiépítésében. Emellett stratégiát dolgoznak ki arról, kiket oltsanak be az elsők között. A bizottság elnöke szerint emellett a tagállamok közötti jobb együttműködésre és a járvány súlyosságát jelző egységes uniós színrendszer kidolgozására van szükség.

A magyar szempontból fontos, jogállamiság kérdését nem érintették.

A holland miniszterelnök, Mark Rutte, azonban ismét az uniós helyreállítási csomag blokkolásával fenyegetőzött, ha nem teszik a jogállamiságtól függővé az uniós pénzek kifizetését. Jogállamiság ügyben az Európai Parlament és az Európai Tanács képviselői hétfőn folytatják az egyeztetéseket.

Kapcsolódó anyagok:

Uniós csúcs Brüsszelben

Merkel: Az EU egyértelmű üzenetet küldött Ankarának a párbeszéd folytatásának szándékáról

Középpontban a jogállamiság, a világjárvány és az EU-Kína közötti kapcsolat ügye

A fukar hollandok miniszterelnöke ezúttal vétóval fenyeget

Az EU szankciókat rendel el Fehéroroszországgal szemben

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!