2021. március 1.,
hétfő, Albin napja

Közép-Amerikában csaknem négyszeresére nőtt az éhezők száma

MTI

2021. február 23., kedd 19:05

Csaknem négyszeresére, 2,2 millióról 7,9 millióra nőtt az élelmiszer-ellátás súlyos hiányosságai által sújtott éhezők száma Közép-Amerikában - figyelmeztetett kedden Miguel Barreto, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) latin-amerikai és karibi igazgatója.

Barreto egy sajtótájékoztatón kifejtette: a koronavírus-járvány és a korlátozások, valamint az Eta és Iota hurrikánok novemberi pusztítása a legfőbb okai annak, hogy a térségben súlyosbodott a humanitárius helyzet. A WFP regionális igazgatója szerint a szegénység immár az összes országot sújtja a térségben.

A hurrikánok miatt 6,6 millióan maradtak fedél vagy megélhetés nélkül, ez a szám 7,3 millióra nőhet a következő három hónapban egy olyan térségben, ahol a lakosság felét feketén foglalkoztatják, ami miatt nagyon kiszolgáltatott a természeti csapásokkal vagy a járvány miatt bevezetett korlátozásokkal szemben.

A WFP regionális igazgatója szerint a kialakult helyzet miatt megnőtt az emigrálni szándékozók száma, egy felmérés szerint a megkérdezettek 15 százaléka tervezi elhagyni hazáját, ami több mint kétszerese a 2018-asnak.

Az ENSZ-szervezet tavaly fokozta tevékenységét a közép-amerikai térségben, és 509 millió dollárt költött az ott élők alapvető szükségleteinek kielégítésére, segítséget nyújtva csaknem kétmillió embernek. Ez a szám várhatóan 2,6 millióra nő 2021-ben.

MTI