2019. május 24.,
péntek, Eszter, Eliza napja

Közeledni próbál Oroszország és az Egyesült Államok

2019. május 15., szerda 11:08

Az orosz elnök kész találkozni az amerikai államfővel, ha hivatalos meghívást kap. Vlagyimir Putyin bejelentette: bízik benne, hogy helyreáll az Oroszország és az Egyesült Államok közötti jó viszony. Washington és Moszkva kapcsolata azért fagyos, mert Amerika azzal vádolta a Föderációt, hogy befolyásolni próbálta a 2016-os amerikai elnökválasztás végeredményét.

2017 júliusában találkozott először személyesen a két nagyhatalmi vezető a Hamburgban rendezett G20 csúcstalálkozón. Mindketten pozitívan értékelték az egyeztetést. A két ország viszonya azonban az elmúlt időszakban elmérgesedett.

Washington és Moszkva több fontos témában nem tudott közös nevezőre jutni. Eltérő álláspontot képviselnek az orosz ukrán és a venezuelai válság kapcsán is. Az pedig csak tovább élezte a feszültséget, hogy az Egyesült Államok azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megpróbálta befolyásolni a 2016-os amerikai elnökválasztás végeredményét. Az amerikai külügyminiszter Szocsiban tárgyalt orosz kollégájával.

Teljesen elfogadhatatlan, hogy valaki beavatkozzon az amerikai választásokba, és ha Oroszország 2020-ban is ezt teszi, akkor csak tovább romlanak a kapcsolataink. Ne tegyék, mert nem toleráljuk – hangsúlyozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Moszkva a kezdetektől tagadta, hogy befolyásolták a voksolás végeredményét.

Oroszország abban érdekelt, hogy normalizálódjon a párbeszéd, és meggyőződésünk, hogy erre valós lehetőség van, ha a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös érdekek oldaláról közelítünk egymáshoz. A kommunikációs csatornák azért záródtak be, mert bizonyítékok hiányában vádoltak minket azzal, hogy beavatkoztunk az amerikai elnökválasztásba – nyilatkozta az orosz külügyminiszter.

A tárcavezetők az iráni atomalkuról és a venezuelai válságról is egyeztettek, de ezekben az ügyekben nem közeledtek az álláspontok. Washington és Moszkva továbbra is egymást bírálja. Az amerikai külügyminiszter az orosz elnökkel is tárgyalóasztalhoz ült.

Vlagyimir Putyin Oroszország elnöke azt mondta:
Néhány napja telefonon tárgyaltam Donald Trumppal. Az volt a benyomásom, hogy kész helyreállítani a kétoldalú viszonyt és megvitatni a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseket.

Moszkva kész a kapcsolatok teljes körű helyreállítására. Semmilyen beavatkozás az Egyesült Államok választásaiba nem volt a részünkről állami szinten, és nem is lehetett - tette világossá az orosz elnök. Vlagyimir Putyin azt mondta: kész személyesen tárgyalni Donald Trumppal, ha hivatalos meghívást kap. A vezetők a G20-csoport június végi oszakai csúcsán találkozhatnak ismét.