2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Közel hatvan áldozata van az áradásoknak, földcsuszamlásoknak

Hír TV

2018. július 8., vasárnap 08:58, frissítve: vasárnap 11:40

Minden idők legnagyobb esőzésére számítanak Japánban, ahol eddig legkevesebb 60 ember esett áldozatául az áradásoknak és földcsuszamlásoknak. A halálos áldozatok száma várhatóan emelkedni fog, mert sok embert eltűntként tartanak nyilván. A természeti csapás miatt több millió embernek kellett elhagynia az otthonát.

Okajama prefektúrában rengeteg helyen egész városnegyedeket öntött el a víz, miután Japán déli részét napok óta heves esőzések sújtják. Volt olyan környék, ahol két óra alatt esett 360 milliméternyi eső. Ekkora mennyiségű csapadék normális esetben másfél hónap alatt esik le az évnek ebben a szakaszában. Az áradásoknak halálos áldozatai is vannak. Volt, akit a hídról sodort el a víz, egy 77 éves férfit pedig akkor ragadott magával a sodrás, amikor éppen a törmeléket takarította el az egyik csatornából.

Rengeteg lakóház megsemmisült, vagy használhatatlanná vált, mert teljesen elöntötte a víz. A mentési munkálatokat pedig nehezíti, hogy továbbra is nagy mennyiségű csapadék várható a régióban.

„Az elkövetkező napokban is jelentős mennyiségű csapadék hullik majd Japán nyugati és keleti részén. Számíthatunk rá, hogy ez lesz az ország történelmének legnagyobb feljegyzett esőzése” – beszélt az előrejelzésekről a japán kormány kabinetfőnöke, Yoshihide Suga.

Eddig 2 millió embernek kellett elhagynia az otthonát és további kétmillió ember számíthat kitelepítésre, mert félő, hogy az elkövetkező napok újabb esőzései eláraszthatja őket.

„Szeretném tolmácsolni a legmélyebb részvétem az elhunytak hozzátartozóinak és együttérzésemet mindenkinek, aki érintett a katasztrófában” – mondta Abe Shinzo, japán miniszterelnök.

A nagy mennyiségű csapadék miatt sok helyen földcsuszamlásoktól lehet tartani, ez pedig újabb milliók evakuálását jelentheti az érintett prefektúrákban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!