2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Követelik a korvizsgálat kötelező bevezetését a menedékkérőknél

Hír TV

2018. január 3., szerda 18:55, frissítve: csütörtök 00:00

A kötelező korvizsgálat bevezetését követeli a Keresztényszociális Unió (CSU) a kiskorú menedékkérők esetében. A bajor párt azután állt elő a követeléssel, hogy múlt héten egy afgán fiú megölt egy 15 éves német lányt. A Keresztényszociális Unió csütörtökön kezdődő ülésén a menekültpolitika szigorítása lehet a fő téma.

Gyertyák és virágok egy drogéria előtt a németországi Kandelben: ebben a kisvárosban késelt halálra egy afgán fiú egy vele egykorú német lányt az ünnepek között. Valószínűleg azért ölte meg, mert a lány pár hónapos kapcsolat után szakított vele. Az áldozat szülei korábban rendőri segítséget kértek a fiú távoltartására.

„A tettes egy 15 éves afgán állampolgár. 2016 tavasza óta él Németországban. Úgynevezett kísérő nélküli kiskorúként érkezett Hessenbe” – közölte Eberhard Weber rendőrségi vezető.

A fiatalt előzetes letartóztatásba helyezték.

A tragédia újabb vitát indított el Németországban a bevándorlás-politika szigorításáról és a kötelező korvizsgálat bevezetéséről – a meggyilkolt lány apja például kétségbe vonta a tettes életkorát.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter szerint a menekültügyi hatóságoknak már a regisztráció során ellenőrizni kellene a menedékkérők valós korát, és ugyanezt követelte a napokban a Keresztényszociális Unió egyik vezetője, Alexander Dobrindt is.

A Saar-vidéken egyébként már végeztek ilyen vizsgálatokat kézcsont alapján. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint az esetek harmadában bizonyosodott be, hogy a magukat kiskorúnak valló menedékkérők valójában nagykorúak. Tudományos körökben azonban vitatják, hogy megbízhatóak-e a kormeghatározó vizsgálatok.

A Keresztényszociális Unió összességében is szigorítana a menekültpolitikán, és a menedékkérőknek járó juttatásokat is csökkentené. Ez várhatóan komoly vitapont lesz a szociáldemokratákkal folytatandó nagykoalíciós tárgyalásokon.

„Nagyon fontos napok előtt állunk. Felkészülünk a tapogatózó tárgyalásokra, amelyek jövő vasárnap kezdődnek. A CSU szeretne kormányt alakítani a szociáldemokratákkal. Mindent megteszünk majd az egyezségért” – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök.

A CSU a tárgyalások megkezdése előtt tartja szokásos téli tanácskozását. A csütörtökön kezdődő zártkörű eseményre meghívták Orbán Viktor miniszterelnököt, valamint az új osztrák kormányfőt, Sebastian Kurzot is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!