2020. augusztus 14.,
péntek, Marcell napja

Kövér László Szabadkán: történelmi pillanatban élünk

MTI

2020. június 11., csütörtök 14:32

Történelminek nevezte a jelent, a jelen pillanatot Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Szabadkán a Közép-európaiság a XXI. században című kerekasztal-beszélgetésen, főként - tette hozzá - ha a Szerbiával fenntartott viszonyt vizsgáljuk.

Mint mondta: a szomszédos országok közül a XX. században Szerbiával volt az egyik legnehezebb kapcsolata Magyarországnak, az utóbbi években azonban éppen Belgráddal alakult a legjobban a viszony.

Szerbia is észrevette, hogy Magyarországra mindig számíthat - közölte.

Kövér László kiemelte: a közép-európaisághoz elengedhetetlenül szükséges a nemzeti önazonosság. Mint mondta: az európai uniós tagság lehetőséget és veszélyt is hordoz magával, az Európai Unió válsága ugyanis bár veszélyes, de esélyt teremt arra, hogy Magyarország is elmondhassa gondolatait, és esetleg a nyugat-európai elit is meghallgassa azt.

 

Miként az utóbbi tíz évben, úgy az elkövetkező időszakban is számíthat a vajdasági magyarság az anyaország támogatására - hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Szabadkán.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány iskolafelújításokkal, gazdasági programmal, politikai-diplomáciai segítséggel is igyekezett megkönnyíteni számukra a szülőföldön történő boldogulást.

Kiemelte: a június 21-i szerbiai választás sorsdöntő a vajdasági magyarság számára, ahogyan a korábbi választások is azok voltak.

Kövér László: Európa addig marad önmaga, amíg a jövő nemzedékei is meg tudják őrizni nemzeti identitásukat

Európa addig marad önmaga, míg a magyar, szerb és más európai nemzetek leányai vállalják a gyermekáldást, és a családok a nevelési és oktatási intézményekkel együtt képesek bevonni minden gyermeket az európai keresztény kultúrkörbe megőrizve nemzeti identitásukat - hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Nagybecskereken, ahol átadta a Boldogasszony Iskolanővérek leánykollégiumának felújított épületét.

A magyarság küldetése változatlan a következő ezer évre is - hangoztatta Kövér László. Ez a küldetés pedig nem más, mint magyarként megmaradni a Kárpát-medencében. "Napjainkra olyan magyar államot építettünk, amely szolgálja, és nem kiszolgáltatja a nemzetet. Köszönet a délvidéki magyarságnak mindazért a lelki, erkölcsi és politikai támogatásért, amelyet mindehhez nyújtottak. (.) Engedjék meg, hogy az Országgyűlés nevében tolmácsoljam Önöknek: a délvidéki magyarság mindig és mindenben számíthat Magyarország támogatására" - biztosította támogatásáról a vajdasági magyarságot a politikus.

A csütörtökön átadott leánykollégiumot a Boldogasszony Iskolanővérek vagyon-visszaszármaztatás keretében kapták vissza. Az épületet teljes egészében magyar támogatásból újították és szerelték fel, a magyar kormány minderre 1,2 milliárd forintot biztosított.

 

MTI, Hír TV