2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Kövér László: Jól alakulnak Magyarország és Marokkó kapcsolatai

Kövér László házelnök szerint örvendetesen fejlődnek a marokkói-magyar kapcsolatok, a kereskedelem, a gazdaság mellett a turizmus, az oktatás és a kultúra területén is.

  • Kövér László: Jól alakulnak Magyarország és Marokkó kapcsolatai

Az Országgyűlés elnöke, aki marokkói látogatásán Habib el-Malkival, a királyság képviselőházának elnökével egyeztetett, Szilágyi Zoltánnak, az Országgyűlés sajtófőnökének az MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatása szerint kiemelte: a kapcsolatok erősödéséhez fontos hozzájárulás volt a közvetlen légi összeköttetés kialakítása a két ország között, amelynek fenntartásában érdekelt Magyarország.

A magyar parlamenti elnök felidézte: idén ünneplik a diplomáciai kapcsolatfelvétel hatvanadik évfordulóját, és ebből az alkalomból aláírták a két országgyűlés közötti együttműködési megállapodást. Remélik - folytatta -, hogy ennek a megállapodásnak köszönhetően még szorosabb együttműködés alakul ki a két törvényhozás között. Ennek ebben az évben is lesznek már eredményei, a felsőházi elnököt és a marokkói parlament magyar-marokkói baráti tagozatának tagjait is várják magyarországi látogatásra.

Kövér László beszámolt arról is, hogy marokkói kollégája kifejezte érdeklődését a visegrádi négyek együttműködése (V4) iránt, ezért megígérte, hogy ezt jelzi szlovák, cseh és lengyel partnereinek a júniusi házelnöki találkozón.

Az Országgyűlés elnöke megköszönte Habib el-Malki szerepvállalását a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében, hiszen - mint mondta - nemcsak az érdekek alapján álló együttműködést támogatja, hanem "felfedezi a két ország hagyományaiban, politikájában a közös értékeket is, és Magyarország igazi barátjának tekinthető".

A tájékoztatás szerint Habib el-Malki különösen fontosnak nevezte a kétoldalú kapcsolatokban az együttműködés erősítését a mezőgazdaságban és a vízgazdálkodásban, valamint megköszönte, hogy Magyarország meghívására idén ősszel Marokkó lesz az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás díszvendége Budapesten.

A nap folyamán Kövér Lászlót fogadta Szaad-Eddin el-Otmáni miniszterelnök is, akivel a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok erősítéséről tárgyalt, az együttműködési lehetőségek kihasználásáról, valamint a kulturális és turisztikai kapcsolatok erősítéséről.

A magyar házelnök szorgalmazta marokkói üzletemberek magyarországi látogatását, amivel a miniszterelnök is egyetértett. Kövér László a tárgyaláson elmondta, hogy Marokkó Magyarország kiemelt partnere Észak-Afrikában, illetve az arab térségben. Úgy fogalmazott: Marokkó politikai és biztonsági stabilitása, turisztikai és kulturális öröksége Magyarországhoz hasonlóan "meghatározó elemei az ország külpolitikájának".

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!