2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Külföld

Kövér László a Stipendium Hungaricum ösztöndíj program bővítéséről tárgyalt Marokkóban

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram bővítéséről, valamint a magyar és a marokkói egyetemek közötti közvetlen kapcsolatok erősítéséről tárgyalt Kövér László házelnök kedden Rabatban Szaid Amzazival, a Marokkói Királyság oktatásért, szakképzésért és kutatásért felelős miniszterével.

  • Kövér László a Stipendium Hungaricum ösztöndíj program bővítéséről tárgyalt Marokkóban

A találkozón a marokkói miniszter megköszönte Magyarország nagyvonalú ösztöndíjpályázatát, amely rendkívül népszerű az arab ország egyetemi hallgatóinak körében - olvasható Szilágyi Zoltánnak, az Országgyűlés sajtófőnökének MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában, amely szerint a 2018/19-es tanévre felajánlott száz fős keretre csaknem hétszeres volt a túljelentkezés.

Erre való tekintettel Szaid Amzazi a létszám felemelését kérte a magyar kormánytól a következő tanévre.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a jövőbe való legjobb befektetésnek nevezte a diákcsere programot, amely, mint mondta, "a hasznos tudás megszerzése mellett a népi diplomácia hatékony eszközévé is válhat".

A házelnök a felsőoktatási kapcsolatépítés követendő példájaként említette az ELTE BTK és a marrákesi Cadi Ayyad Egyetem között 2015-ben létrejött együttműködést, amely az Erasmus program keretében az igen dinamikusan fejlődő marokkói örökségvédelem és kulturális turizmus képzésbe kapcsolja be a hazai kutatásokat és képzési gyakorlatot.

A tájékoztatás szerint Kövér László találkozott Neszer Burita külügyminiszterrel is. A megbeszélésen a gazdasági, kereskedelmi, kulturális, oktatási kapcsolatok megerősítése mellett szó volt arról is, hogy a két ország hogyan tud közös válaszokat találni azokra a kihívásokra, amelyek a modern világ velejárói, ide értve a nemzetközi terrorizmust és az illegális migrációt.

Az a bizonytalanság, ami a Mediterráneumot jellemzi, az fontossá teszi, hogy ne csak kétoldalú keretek között működjenek együtt, hanem regionális szinten is, például Marokkó és a V4-ek közötti kapcsolatok erősítésével - fogalmazott Kövér László a tárgyaláson, amelyen elismeréssel szólt a Marokkói Királyságnak az észak-afrikai térségben tanúsított nyílt és stabilizáló politikájáról, a terrorizmussal szemben tett lépéseiről.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!