2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Kovács Zoltán: Olaszországnak nem Magyarország, hanem az EU okoz kárt

Az Olaszország által sürgetett európai gazdasági támogatásokat nem Magyarország vétója, hanem a jogállamiságot "politikai ostorként" használó Európai Unió bénítja meg Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szerint, akivel a Libero című olasz napilap közölt interjút szerdán.

  • Kovács Zoltán: Olaszországnak nem Magyarország, hanem az EU okoz kárt

 

Kovács Zoltán kijelentette, "Olaszországnak nem Magyarország, hanem az Európai Unió okoz kárt", mivel a járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő támogatások "bénulása" Brüsszel felelősségének tulajdonítható.

Olaszországra utalva, amely a legmagasabb összeget, több mint kétszázmilliárd euró támogatást vár helyreállításra, Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nem akarja magára hagyni a nehéz helyzetben levő tagállamokat. Megjegyezte, hogy a harminc évre szóló európai hitelt azonban semmiképpen nem lehet "diadalmenetnek" nevezni.

A jobboldali Libero az interjú bevezetőjében azt írta, Magyarország és Lengyelország vétója mindennapi témává vált, de a sajtóban ritkán szólaltatják meg az érdekelteket, attól tartva, hogy a "lelkesen terjesztett európai narratíva" visszájára fordulhat.

Kovács Zoltán elmondta, hogy nem Magyarország változtatott álláspontján az uniós állam- és kormányfők júliusban elfogadott megállapodása óta. Brüsszel folyamodott "politikai zsaroláshoz", és a jogállamisághoz kötött feltételeket "politikai ostorként használja azokkal szemben, akik nem akarnak beállni a sorba".

"Azért zsarolnak bennünket, mert nem vesszük át a migránsokat" - jelentette ki.

Kovács Zoltán úgy vélte, a jogállamiság kérdése minden egyes alkalommal lendületet kap, amikor az EU magukat progresszívnek és migránsbarátnak valló erői nem tudják akaratukat ráerőltetni a migrációnak ellenálló tagállamokra.

"Az európai (...) vétót nem Magyarország, hanem azok okozták, akik az ezt kiváltó helyzetet előidézték" - hangsúlyozta.

Kifejtette, hogy a jogállamisághoz kötött feltételek "politikai visszaélés és zsarolás alapjait vethetnék meg". Nem zárta ki az EU-val való kompromisszum lehetőségét olyan megoldással, amely "kizárólag jogi és nem politikai kritériumok" alapján születik meg.

Ezzel egy időben az olasz püspöki kar napilapja, a L'Avvenire szerdai számában Lengyelország és Magyarország szentszéki nagykövetének válaszlevelét közölte. Janusz Kotanski és Habsburg-Lotharingiai Eduard egy korábbi cikkre válaszolva visszautasította, hogy a két országot autoriternek és populistának minősítették, hangoztatva, hogy ez nem csak sértő, hanem valótlan is.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!