2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Kötelezővé vált az arcmaszk viselése Brüsszel egész területén

Szerdától kötelező az orrot és a szájat takaró maszk viselése Brüsszel és a hozzá tartozó régió egész területén, miután a 100 ezer lakosra jutó koronavírussal fertőzöttek átlagos száma átlépte az ötvenet - közölte Rudi Vervoort, a brüsszeli regionális kormány szocialista vezetője szerdán. Közben újabb rekordok dőlnek meg a környező országokban is.

  • Kötelezővé vált az arcmaszk viselése Brüsszel egész területén

Tájékoztatása szerint a maszk viselése a 12 évesnél idősebbek számára a fővárosi régió egész területén, minden nyilvános helyen és a nyilvánosság számára is hozzáférhető helyiségekben kötelező. Kivételt a fizikai munkát végzők, a szabad térben sportolók, vagy azok élvezhetnek, akik orvosi okokból erre engedélyt kaptak. Utóbbiak esetében speciális, műanyag arcvédő viselése ajánlott - közölte Vervoort.

Frédérique Jacobs, a koronavírus miatt létrehozott belga válságközpont ideiglenes szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy az egyhetes periódust felölelő adatok szerint a koronavírussal fertőzöttek átlagos napi száma a korábbi 588-ról 604,1-re emelkedett.

A legfrissebb adatok szerint kedd óta 388 ember esetében mutatták ki a kórokozót. A legnagyobb növekedést a brüsszeli régióban jelentették, ahol a fertőzöttek heti átlagos száma 57 százalékkal emelkedett.

"Noha a növekedés kissé alacsonyabb a múlt héten tapasztaltnál, Brüsszelben a helyzet továbbra is aggasztó" - fogalmazott a szóvivő.

Belgiumban a járvány helyi megjelenése óta megerősített esetek száma 75 008.

Növekedett a kórházba szállítottak száma is. Amíg kedden az illetékes hatóság átlagosan napi 26,7 új kórházi felvételről számolt be, addig szerdán ez a mutató 27,4-re emelkedett. Jelenleg 307 kórházi ágyat foglalnak el a koronavírussal fertőzött betegek, öttel kevesebbet, mint kedden. Közülük 77-en részesülnek intenzív ellátásban, az előző naphoz képest néggyel többen. Az ápoltak közül 38 esetében alkalmaznak légzőkészüléket.

A járványhoz köthető halálesetek száma kis mértékben, 3,7-re emelkedett. A járvány belgiumi megjelenése óta 8885 haltak meg a betegségben.

Többhetes rekordot döntött az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma Ausztriában

Egy nap alatt 194-en fertőződtek meg koronavírussal Ausztriában; április közepe óta nem volt ilyen magas ez a szám az osztrák egészségügyi minisztérium szerdai jelentése szerint. 

A legtöbb új esetet Bécsben (91), Felső-Ausztriában (31), Tirolban (28) és Alsó-Ausztriában (21) diagnosztizálták.

Az országban eddig 22 439 ember koronavírustesztje lett pozitív, közülük 724-en haltak bele a fertőzés okozta betegség szövődményeibe, míg 20 268-an már meggyógyultak. Jelenleg 1447 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 118-an szorulnak kórházi kezelésre.

Augusztusban az új fertőzöttek csaknem fele (47,7 százalék) családtagoktól, illetve a közös háztartásban élőktől kapta el a koronavírust, míg több mint egyötöde (20,6 százalék) a munkahelyén fertőződött meg. Majdnem egytizedük (8,7 százalék) a külföldön töltött nyaralás során kapta el a vírust.

Salzburg tartományban nemrég egy család 23 tagja fertőződött meg egy törökországi esküvőn, az eset miatt ötvenen kerültek karanténba. Innsbruckban a szomáliai kulturális közösségben alakult ki fertőzési gócpont, 12-en kapták el a koronavírust. A város vezetése többnyelvű felhívást tett közzé, eszerint azok jelentkezését várják, akik a közelmúltban részt vettek a szomáliai közösség  rendezvényein.

 

Megint rekord közeli új fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában

Megint felszökött a koronavírusos fertőzöttek napi növekménye Ukrajnában, szerdára ismét csaknem másfél ezer új beteget regisztráltak, az azonosított fertőzöttek száma velük együtt már meghaladta a 84,5 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az elmúlt napon az igazolt fertőzöttek száma 1433 új esettel 84 548-ra, az elhunytaké pedig 19-cel 1970-re nőtt. Eddig 45 686-an gyógyultak meg, közülük előző nap 752-en. Jelenleg 36 892 embert kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 662-vel nőtt. A járvány kitörése óta az újonnan azonosított betegek számában az eddigi legmagasabb napi növekményt, 1489-et múlt pénteken jegyezték fel.

Előző nap a legtöbb új beteget, 182-t ezúttal a fővárosból, Kijevből jelentették, de új haláleset nem történt. A második legtöbbet, 166-ot és egy elhunytat az ország legfertőzöttebb régiójából, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből, a harmadik legmagasabb számú új beteget, 139-et, továbbá négy halálos áldozatot pedig a keleti országrészben lévő Harkiv megyéből jelentették.

Lviv megyében az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a 11 300-at, az elhunytaké pedig 310-re nőtt. Az ország második lefertőzöttebb területének számító fővárosban 9869 beteget és 147 elhunytat regisztráltak.

Kárpátalján az azonosított fertőzöttek száma 5946-ra, az elhunytaké három újabb áldozattal 226-ra emelkedett, miközben eddig 2563-an győzték le a kórt.

A kormány szerdán Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter kérésére egyszerűsített a kritériumokon, amelyek alapján az ukrajnai településeket, illetve régiókat különböző színes - zöld, sárga, narancs és vörös - zónákba sorolják a helyi járványhelyzet szerint.     Az eddigi négy kritériumból kettőt összevontak, és így három maradt. Továbbra is a kórházi ágyak leterheltségét és az elvégzett tesztek számát veszik számításba, a harmadik mutató pedig a százezer lakosra jutó új betegek száma lesz. Denisz Smihal miniszterelnök szerint ez így érthetőbb a lakosság számára.

Ahhoz, hogy egy település vagy régió zöld zónába kerüljön, nem haladhatja meg a 40-et az elmúlt két hét hétben százezer lakosra jutó újonnan azonosított betegek száma - tette hozzá. Az elvégzett teszteknek szintén százezer lakosra legalább 24-nek kell lennie a megelőző egy hétben.

Ha a kórházi ágyak leterheltsége a megelőző öt napban meghaladja az 50 százalékot, narancs, ha a 70 százalékot, akkor vörös besorolásba kerül az adott település, régió.

Sztepanov napi tájékoztatóján elmondta, hogy előző nap 288 Covid-19-beteget kellett kórházba szállítani az országban. Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 65 kapta el a vírust, közülük már 9400-an fertőződtek meg a járvány kitörése óta. Előző nap 38 487 tesztet végeztek el Ukrajnában, ebből 19 380 PCR-tesztet és 18 107 antitestszűrést.

Ludovic Orban: Megtettük az óvintézkedéseket a tanévkezdetre és a választásokra

Ludovic Orban miniszterelnök szerint a román kormány megtette a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány ellenére, a fertőzésveszély növelése nélkül szeptember 14-én meg lehessen kezdeni az új tanévet, illetve meg lehessen rendezni a szeptember 27-ére kitűzött önkormányzati választásokat.

Klaus Iohannis államfő múlt heti bejelentése szerint a legtöbb településen megnyílnak az iskolák, de ahol a járványügyi helyzet indokolttá teszi, ott távoktatás bevezetéséről dönthet a megyei járványügyi operatív törzs. Ennek eldöntéséhez az utolsó két hét alatt diagnosztizált fertőzések ezer lakosra jutó teljes számát veszik figyelembe.

A román egészségügyi miniszter szerint a 3200 település közül 2826-ban kezdődhet el a megszokott módon az iskola, tehát mintegy 370 településen lehet szükség a részleges vagy teljes online oktatás bevezetésére.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!