2020. február 26.,
szerda, Géza napja

Köszöntötték az új évet az európai politikusok

Hír TV

2020. január 1., szerda 19:03

Újévi beszédekkel köszöntötték 2020-at a vezető európai politikusok is. Új fejezetet ígért az Egyesült Királyságban a Brexit után a brit miniszterelnök. A német kancellár szerint jó évek következnek, a francia államfő pedig elsősorban a december eleje óta tüntető szakszervezetekhez szólt.

 

Ahogy 2019-től elbúcsúzzunk, búcsúzzunk el egyúttal a megosztottságtól, a gyűlölködéstől és a biztonytalanságtól, ami oly sokáig terhelte országunkat – kezdte újévi beszédét a brit miniszterelnök. Az európai politikai párbeszédet az elmúlt évben meghatározta a britek Unióból való kilépésének témája, a nyáron megválasztott, majd decemberben újraválasztott Boris Johnson most ennek a fejezetnek a lezárását, és egy új korszak kezdetét ígérte.

Hasonlón bizakodóan szólalt fel a német kancellár. A politikus újévi köszöntőjét az országos közszolgálati televíziók sugározták. Angela Merkel arról beszélt, hogy a húszas évek jó korszak lehet Németországnak. A kancellár szerint ennek feltétele, hogy országa az erősségeire építsen, és hagyja el a kitaposott ösvényeket.

A francia államfő a többi között a nyugdíjreformterv elleni, december eleje óta folyó tüntetések csillapítására használta újévi beszédét. Emmanuel Macron kijelentette, kormánya hamarosan kompromisszumot köt a szakszervezetekkel a reformról.

Az elnök emellett beszélt a Brexitről is és hangsúlyozta, hogy továbbra is jó viszonyt szeretne ápolni a szigetországgal.

Hír TV