2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Korrupciós botrányok miatt mondatnák le az elnököt

Hír TV

2018. február 13., kedd 07:49, frissítve: kedd 14:51

Lemondásra szólította fel pártja a dél-afrikai elnököt. Jacob Zuma erre hajlandó is, de legkorábban 3 hónap múlva távozna – ez viszont a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszusnak nem felel meg. A korrupciós botrányok sorozatába keveredett államfő 2009 óta vezeti Dél-Afrikát, második mandátuma 2019-ben járna le.

Cape Town, Dél-Afrika. Az ország két nagy ellenzéki pártjának vezetői gyűltek össze és szólítottak fel a parlament feloszlatására, valamint új választások kiírására. Jacob Zuma elnök és pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) ugyanis 2009 óta 783-szor keveredett korrupciógyanúba.

Az ellenzék nézőpontja szerint az ANC bűnrészes az alkotmány megsértésében, a bűnösség védelmében, ezért az az ötlet, hogy a dél-afrikaiak dőljenek hátra, és nézzék végig, hogy az ANC-ből egy újabb ember érkezik, aláásná az alkotmányosságot. Ezért szeretnénk életbe léptetni az alkotmány ötvenedik cikkelyét, amely a parlament feloszlatásáról rendelkezik, és arról, hogy ha valaki az ANC-t akarja vezetni, vagy a parlamentet, vagy a dél-afrikai népet, annak a nép támogatását kell élveznie. Ezért természetes, hogy mindezek után előre hozott választásokat szeretnénk, hogy megmérkőzhessünk a választásokon, és ne legyen új mandátuma egy beteg parlamentnek – nyilatkozta a Demokratikus Szövetség elnöke, Mmusi Maimane.

Az ellenzék szerint azzal, hogy az elnököt eltávolítják, a problémák még nem oldódnak meg.

Az egyetlen lehetőség, amivel a tömegeket demokratikusan és békésén meg lehet mozgatni, az a választás, és mi pontosan ezt szeretnénk. Innen jöttünk. Azt gondolni, hogy azzal, hogy Zuma elmegy, minden problémánk megoldódik, hamis és nem is reális. Ha az ANC távozik, akkor tűnnek majd el a gondjaink, mert a gondjainkat az ANC okozza – mondta Julius Malema, a Gazdasági Szabadságharcosok elnöke.

Jacob Zuma egyébként már a sajátjainak is terhes. Pártja lemondásra szólította fel, az elnök azonban sajtóértesülések szerint nem fogadta el az ultimátumot, mire az Afrikai Nemzeti Kongresszus vezetősége úgy döntött, visszahívja őt tisztéből. A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus végrehajtó bizottságának maratoni, nyolcórás ülésén 48 órát adtak a korrupciós botrányok sorozatába keveredett politikusnak, hogy lemondjon. A 75 éves Zuma 2009-től elnök, második mandátuma 2019-ben járna le. Az államfő akkor távozik idő előtt tisztségéből, ha önként lemond, vagy ha a parlament bizalmatlansági indítvánnyal eltávolítja, ha menesztik, de az ANC is visszahívhatja tisztéből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!