2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Koronavírus - Stabilizálódik a helyzet Kínában

Az új típusú koronavírus-járvány kezdete óta a legkevesebb napi új esetet jelentették kedden Kínában, ami a helyzet stabilizálódására utal. Az Egyesült Államokban dolgoznak a vakcinán, Donald Trump szerint nem indokolt a szükségállapot bevezetése.

  • Koronavírus - Stabilizálódik a helyzet Kínában

Hétfő éjfélig 125 új beteget diagnosztizáltak Kína szárazföldi területén, vagyis az új esetek száma tovább mérséklődött a hétfőn közölt 202-ről, ráadásul a legalacsonyabb napi adat volt azóta, hogy a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság januárban elkezdte azokat közzétenni.

Szintén hétfő éjfélig újabb 31 halálozásról számoltak be, ezzel a fertőzés következtében elhunytak száma 2943-ra nőtt a szárazföldi Kínában.

A napi új fertőzöttek közül 114-et a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban, míg 11-et az ország szárazföldi részének egyéb területein regisztráltak. A kelet-kínai Csöcsiang tartományból 7 új beteget jelentettek hétfő éjfélig, akik közül mind Milánóból érkezett Sanghajba a múlt hét végén. A Caixin című kínai gazdasági lap szerint a csöcsiangi páciensek közül egy 31 éves kínai nő férjével, fivérével és két alkalmazottjával együtt utazott vissza Kínába Észak-Olaszországból, miután az ott működő éttermüket hátrányosan érintette a járványhelyzet.

A Kínában eddig diagnosztizált, mintegy 80 ezer fertőzött közül már több mint 47 ezren gyógyultak meg. A még kezelés alatt álló, 30 ezer páciens közül 6806 állapota súlyos. Országszerte további 587 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt a vírusfertőzés gyanúja miatt.

A kínai egészségügyi hatóságok január első felében kezdték el jelenteni a járvánnyal kapcsolatos adatokat Vuhanból, Hupej tartomány székhelyéből, ahonnan az új típusú koronavírus terjedése decemberben elindult. A hivatalos adatok alapján a január 10-én közölt 41-ről a fertőzöttek száma január 19-ére 198-ra emelkedett. Országos adatot először január 20-án tettek közzé, akkor 291 fertőzöttről adtak számot.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány január 23. és február 2. között tetőzött Kínában, és azóta folyamatosan mérséklődik.

Dolgoznak a vakcinán az Egyesült Államokban, nem indokolt a szükségállapot

A tudósok dolgoznak a koronavírus elleni vakcinán, "talán lesz gyógymód"

- jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn Washingtonban, a Fehér Házban újságíróknak. 

A sajtóbeszélgetésen részt vett Mike Pence alelnök és Alex Azar, a humán erőforrásért és egészségügyért felelős tárca vezetője is.

Donald Trump kifejtette: egyelőre nem látja szükségesnek az országos egészségügyi szükségállapot kihirdetését a megbetegedések miatt, de nem zárta ki, hogy a közeljövőben ez is megtörténhet. Ismételten felkészültnek mondta a kormányzatot az esetleges járvány elleni küzdelemre.

Az elnök elmondta: a kormány még mindig fontolgatja utazási korlátozások bevezetését egyes, a vírusfertőzés által nagyobb mértékben érintett országokból, de nem nevezte meg, mely országok lennének ezek.

Mike Pence, aki a koronavírus elleni országos küzdelmet koordinálja, arról tájékoztatott, hogy telefonon egyeztetnek valamennyi amerikai tagállam kormányzójával, és kapcsolatban állnak a légitársaságokkal, valamint üdülőhajókat működtető vállalatokkal is.

Az alelnök úgy vélekedett, hogy nyárig vagy ősz elejéig rendelkezésre állhat az új típusú koronavírussal fertőzött betegek gyógymódja is.

A sajtóbeszélgetés után Donald Trump és kormányzatának néhány tagja 10 gyógyszergyár vezetőivel találkozott a Fehér Házban. A New York-i székhelyű Pfizer gyógyszergyár még a találkozó előtt bejelentette: találtak egy olyan összetevőt, amelynek köszönhetően hamarosan, néhány hónapon belül készen lehet a vírus elleni oltás.

Hétfői sajtóértekezletén a Pentagonban Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője a többi között arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok katonai laboratóriumaiban is serény kutatómunka folyik a vírus elleni vakcina kifejlesztése érdekében.

Az Egyesült Államokban hétfőn az északnyugati Washington államban hat halálos esetet és szerte az országban több új koronavírusos fertőzést jeleztek. Például Kaliforniában 20, Washington államban 19, New Hampshire-ben egy újabb megbetegedést diagnosztizáltak. Washington állam kormányzója, Jay Inslee arra intette honfitársait, hogy ha tehetik, ne mozduljanak ki otthonról. Greg Abbott texasi kormányzó nyilatkozatban kárhoztatta az országos járványügyi és betegségmegelőzési központot (CDC), mert kezelés nélkül elengedett egy olyan pácienst, akinél a vírusszűrés pozitív lett.

A CDC adatai szerint az országban jelenleg összesen 102 új beteg van, köztük 48-an külföldről tértek haza.

A szejm gyorsított eljárásban elfogadta a járvány kezeléséről szóló törvényt

A lengyel szejm rendkívüli ülésén, gyorsított eljárásban elfogadták hétfő éjjel azt a törvényt, amely az új koronavírus és más fertőzések okozta járvány megelőzéséről és kezeléséről szól. 

A még a szenátus és az államfő jóváhagyására is váró jogszabály tervezetét hétfőre virradóra terjesztette be a Mateusz Morawiecki vezette kormány, és a parlamenti alsóház azonnal napirendre is tűzte az Andrzej Duda államfő kezdeményezésére összehívott ülésen. A tervezetbe a hétfői parlamenti munka során tíznél több módosítást iktattak be, kormánypártiakat és ellenzékieket egyaránt.

A jogszabályt végül a képviselők túlnyomó többsége támogatta: a 460 fős alsóházban a 418 jelenlévő képviselő közül 400-an szavaztak mellette, csak a radikális nemzeti és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) képviselői szavaztak ellene.

A törvény a járvány esetén foganatosítandó óvintézkedésekről, a kialakítandó zónákról, vesztegzárakról rendelkezik. Lehetővé teszi a fertőzött, illetve a fertőzésgyanús emberek kötelező kórházi elhelyezését, valamint a fertőzöttekkel korábban érintkező személyek kötelező, legfeljebb 21 napos karanténba helyezését.

A tervezet szerint a munkáltatók bizonyos időszakban elrendelhetik, hogy az alkalmazottak távmunkában dolgozzanak. Óvodák, iskolák bezárása esetén a szülők két hétig ápolási díjban részesülhetnek.

Az új előírások kiegészítik továbbá a járvány esetén nyújtandó egészségügyi szolgáltatásokat és azok finanszírozását, valamint a gyógyszerforgalmazás elveit.

A kormányfő a járvány esetén azonnali hatállyal megbízhatja az állami és nem állami jogi személyeket, valamint vállalkozókat is a helyzetből adódó feladatok teljesítésével. A járvány kezeléséhez szükséges árut vagy szolgáltatásokat a közbeszerzési törvény alkalmazása nélkül lehet megrendelni.

Lengyelországban egyelőre nem mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust. Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter hétfő délelőtti beszámolója szerint jelenleg a kórházakban 121 fertőzésgyanús embert vizsgálnak, 237-en házi karanténban tartózkodnak, több mint 3600-an epidemiológiai felügyelet alatt vannak.

Il Messaggero: Ferenc pápát nem fertőzte meg a vírus

Ferenc pápát nem fertőzte meg a koronavírus - jelentette kedden az Il Messaggero című olasz lap, a Vatikán szóvivője azonban nem akarta kommentálni az értesülést. A pápa maga jelentette be vasárnap, hogy megfázása miatt nem utazik el a Vatikánból, és nem vesz részt a kúria aznap este kezdődő húsvét előtti lelki gyakorlatán. 

A 83 éves egyházfő legtöbb múlt heti nyilvános programját, így a pápai audienciákat is lemondta megfázására hivatkozva. Nem vesz részt személyesen azon a nagyböjti elvonuláson sem, amely vasárnap este kezdődött egyházi vezetők részvételével Rómától délre. Rezidenciájáról, a Vatikán vendégházából követi az ott történteket.

Gyors ütemben nő az iráni fertőzöttek és halálos áldozatok száma

Gyors ütemben nő az iráni fertőzöttek és halálos áldozatok száma, a halottaké hétfőről keddre 11-gyel 77-re, a fertőzötteké pedig 1501-ről 2336-ra emelkedett - jelentette be az egészségügyi miniszterhelyettes napi teheráni sajtóértekezletén. 

Ez utóbbi azt jelenti, hogy a tesztek az elmúlt napban 835 vizsgált beteg esetében erősítették meg az új koronavírus jelenlétét

Az iráni állami tévé közben arról számolt be, hogy a parlamenti képviselők között 23 fertőzöttet találtak, ezért a képviselők arra kérték egymást, egyelőre ne érintkezzenek a nyilvánossággal.

 

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!