2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Tovább terjed a gyilkos kór

910-re emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma, és több mint 40 ezren fertőződtek meg. A lázzal és tüdőgyulladással járó kór továbbra is Kínában követeli a legtöbb emberéletet. Hongkongban és a Fülöp-szigeteken egy-egy ember halt meg. A múlt hétvégén az ázsiai ország középső részén fekvő Vuhanba utazott az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi szakértői csoportja. A virológusok, kutatók és orvosok az ottani szakembereket segítik a járvány vizsgálatában. A betegség eddig 28 országban jelent meg, köztük 8 európai államban.

  • Tovább terjed a gyilkos kór

Menczer: továbbra sem tudni magyar betegről

Továbbra sem tudni arról, hogy lenne bárhol a világban olyan magyar állampolgár, akit megfertőzött a koronavírus - írta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn Facebook-oldalán.

Az államtitkár tájékoztatása szerint emelkedett a Japán mellett karanténba helyezett Diamond Princess tengerjáró hajó fertőzött utasainak száma, a legfrissebb értesülések szerint 66 embernél diagnosztizálták a koronavírust. A három magyar továbbra is jól van, tünetmentes.

Kínában - a konzuli regisztráció alapján - jelenleg 188 magyarról tudnak, a nagykövetség kapcsolatban van velük, mindannyian jól vannak - hangsúlyozta az államtitkár. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfői jelentése szerint kilencszáznyolcra nőtt a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak száma az országban. A járvány gócpontjában, Hupej tartományban 91-gyel nőtt a számuk, és a halálesetek zöme a tartomány székhelyén, Vuhanban történt, ahol újabb 73 ember halt bele a kórba. Szerte Kínában 3062 újabb fertőzésre derült fény, ezzel a fertőzöttek száma 40 171-re nőtt az országban. Hupejben egy nap leforgása alatt újabb 2618 emberről derült ki, hogy megkapta a fertőzést, és ezzel a számuk 29 600-ra nőtt vasárnap.

Kínán kívül 24 országban jelent már meg az újfajta koronavírus.

A Nissan felfüggeszti termelését egyik japán gyárában

A Nissan Motor ideiglenesen leállítja járműgyártását egyik japán gyárában, mert akadozik az alkatrészszállítás Kínából. A Nissan az első járműgyártó, amely felfüggeszti termelését Japánban a kínai autóipari alkatrészszállítási gondok miatt.

A Nissan egyelőre péntektől hétfőig függeszti fel ideiglenesen a járműgyártását a Délkelet-Japánban található kiushui gyárában, először a gyár két összeszerelő szalagján, majd a jövő héten hétfőn az exportra termelő harmadik szalagján is. A kiushui gyárban a tavaly március végével záródott pénzügyi évben mintegy 434 ezer autó készült, aminek a fele belföldi piacra került. Eközben a teljes dél-koreai járműtermelését a múlt héten leállító Hyundai és leánycége, a Kia Motors hétfőn bejelentette, hogy fokozatosan újraindítják a gyártást keddtől. A Hyundai volt az első globális autógyártó, amely leállította Kínán kívüli járműgyártását azután, hogy a koronavírus miatt a kínai alkatrész beszállítók részben felfüggesztették a termelést.

Vasárnap a nap végére 97-el emelkedett a halottak száma az előző naphoz képest. A járvány gócpontjában, Hupej tartományban 91-el nőtt a számuk, és a halálestek zöme a tartomány székhelyén, Vuhanban történt, ahol további 73 ember halt bele a kórba.

Szerte Kínában 3062 újabb fertőzésre derült fény, ezzel a fertőzöttek száma 40 171-re nőtt az országban. Hupejben egy nap leforgása alatt újabb 2618 emberről derült ki, hogy megkapta a fertőzést, és ezzel a számuk 29,6 ezerre nőtt vasárnap.

Kínán kívül 24 országban jelent meg az újfajta koronavírus.

Dél-Korea megtiltja az óceánjárók kikötését, újabb fertőzöttek a Diamond Princessen Japánban

Dél-Korea hétfőn ideiglenes hatállyal megtiltotta az óceánjáró luxushajók kikötését, megakadályozandó az új típusú koronavírus terjedését, miközben a Japánban karanténba helyezett Diamond Princess üdülőhajón további 60 utasról állapították meg, hogy megfertőződtek. 

A szöuli kormány azért hozta meg a korlátozó intézkedést, mert a ragályos kór miatt rendkívül sebezhetővé válhatnak az üdülőhajók, amelyeken sok utas és a személyzet napokat, heteket tölt el egy zárt térben. Ennek jegyében a hatóságok most megtiltották két luxushajó betérését kedden az ország délkeleti részén fekvő Buszan kikötőjébe. A tiltás ellenére az ilyen hajók a dél-koreai kikötőkben vételezhetnek üzemanyagot és élelmiszert. A nagy hajózási cégek eddig a dél-koreai kikötőkbe szándékoztak átirányítani azokat a hajóikat, amelyek kínai kikötőkbe tartottak.

A koronavírus terjedésével kapcsolatos dél-koreai aggodalmakat táplálta az az értesülés is, hogy újabb utasok fertőződtek meg Japánban, a Jokohama partjainál veszteglő Diamond Princess üdülőhajón. Ez alkalommal további hatvan embernél mutatták ki a kórt.

A japán egészségügyi minisztérium beszámolója szerint ezzel 130-ra emelkedett a hajón a tüdőgyulladást okozó vírussal megfertőződött emberek száma.

A fertőzéssel diagnosztizált utasokat Tokió és néhány közeli prefektúra kórházaiba szállítják.

Az óceánjáró fedélzetén 2666 utas és 1045 fős legénység tartózkodik, összesen 56 országból, és mindnyájuknak két hétig a kabinjaikban kell maradniuk.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tudomása szerint három magyar is dolgozik a tengerjárón.

A Hongkongból érkezett Diamond Princess üdülőhajót Tokiótól délre, a jokohamai kikötő közelében horgonyozták le, miután kiderült, hogy a korábban Hongkongban kiszállt utasok egyike megfertőződött a Kínai Hupej tartományban súlyos járványt okozó vírussal.

Brit egészségügyi miniszter: Súlyos közegészségügyi fenyegetés a járvány

Súlyos és küszöbönálló közegészségügyi fenyegetésnek minősítette az új koronavírus okozta járványt hétfőn Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. Az angliai tiszti főorvosi szolgálat vezetője nem sokkal később arról számolt be, hogy újabb brit páciensek szervezetében mutatták ki a vírust. 

Matt Hancock hétfői bejelentésnek elsősorban jogi jelentősége van, a súlyos és küszöbönálló közegészségügyi fenyegetés hivatalos deklarálása ugyanis pótlólagos intézkedési jogköröket biztosít a brit kormánynak a Kínából kiindult vírusfertőzés nagy-britanniai elterjedésének megakadályozására.

A minisztérium szóvivőjének megfogalmazása szerint az intézkedés megerősíti azokat a jogköröket, amelyek lehetővé teszik fertőzés gyanúja esetén az érintettek kötelező elszigetelését saját biztonságuk érdekében, illetve akkor, ha egészségügyi szakértők megítélése szerint fennáll az a kockázat, hogy az illetőtől mások is elkaphatják a fertőzést.

Chris Whitty, az angol tiszti főorvos nem sokkal később bejelentette, hogy négy további brit állampolgár szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírus jelenlétét, a regisztrált brit fertőzöttek száma így nyolcra emelkedett.

Whitty professzor, aki egyben a brit kormány egészségügyi főtanácsadója is, hétfői tájékoztatásában közölte: a négy újonnan azonosított brit fertőzött mindegyike egy már korábban megfertőződött brit állampolgárral állt kapcsolatban, és a vírusfertőzést Franciaországban kapták el.

A négy fertőzöttet két londoni kórházban kezelik.

A brit tisztiorvosi szolgálat azt tanácsolja, hogy bárki, aki az elmúlt 14 napban Kínában, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában, Hongkongban, Tajvanon, Szingapúrban, Malajziában vagy Makaón járt, és köhögéses, lázas tüneteket tapasztal magán, ne mozduljon ki otthonából, és értesítse a brit állami egészségügyi szolgálatot (NHS).

Matt Hancock egészségügyi miniszter hétfői bejelentése szerint a brit kormány két elkülönítő központot jelölt ki, az egyiket egy északnyugat-angliai kórházban, Liverpool közelében, a másikat a dél-angliai Milton Keynes város konferenciaközpontjában.

Hancock egyben hivatalosan fertőzött térségnek nyilvánította a járvány gócpontjának tekintett kínai Vuhan várost és a várost övező Hupej tartományt.

Chris Whitty angliai tiszti főorvos eddig kétszer emelte a brit lakosság fertőződési kockázatára érvényes útmutatást, először "nagyon alacsony" fokozatról "alacsony" szintre, majd a múlt héten az "alacsony" szintről "mérsékeltre".

A brit egészségügyi minisztérium hangsúlyozza ugyanakkor, hogy egyéni szinten továbbra is alacsony a fertőződés kockázata Nagy-Britanniában.

Vasárnap megérkezett Nagy-Britanniába az utolsó olyan külön légijárat, amely a brit kormány szervezésében Vuhanból evakuált brit és más nemzetiségű állampolgárokat.

A brit kormány által bérelt gép Brize Norton katonai repülőterén, a brit királyi légierő (RAF) Londonhoz közeli támaszpontján száll le, fedélzetén 200 utassal. A brit utasokat a támaszpontról egyenesen Milton Keynes konferenciaközpontjának elkülönítőjébe szállították, a külföldi utasokkal a gép Spanyolországba repült tovább.

Rendkívüli ülést tartanak az uniós egészségügyi miniszterek

A Kínában nemrégiben megjelent új vírus aggasztó terjedése miatt az európai uniós tagállamok egészségügyi miniszterei rendkívüli ülést tartanak csütörtökön Brüsszelben, amely "segíteni fogja a tagállamok fellépésének összehangolását" - közölte Janez Lenarcic, a válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn. 

Brüsszeli sajtótájékoztatóján a biztos azt mondta, hogy a vírus gyorsan terjed, és súlyos veszélyt jelent a közegészségügyre.

Kiemelte: mivel a koronavírus terjedése egyre több országot érint - köztük európaiakat is -, az Európai Uniónak a koordinációra és az együttműködésre kell helyeznie a fő hangsúlyt a járvány megállításának érdekében.

"Alapvető fontosságú, hogy az egész nemzetközi közösség a koronavírus elleni küzdelemre való felkészültségre és a válaszadás lehetőségeire összpontosítson, a szolidaritást is szem előtt tartva" - fogalmazott.

A miniszterek a csütörtöki különtalálkozón a helyzetértékelést követően következtetéseket fognak elfogadni a teendő, összehangolt lépésekről - tette hozzá.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint ez idáig mintegy ötszáz európai uniós állampolgárt szállítottak haza a kínai Vuhanból, az új típusú koronavírus okozta járvány gócpontjából. A hazatelepítések Franciaország és Németország felajánlásával, az Európai Unió társfinanszírozásával valósultak meg. Az unió emellett január végén 10 millió eurót (mintegy 3,36 milliárd forint) különített el a légzőszervi tünetegyüttest okozó koronavírussal összefüggő kutatások támogatására.

Az EU Vészhelyzeti Koordinációs Központja minden EU-tagállammal szoros kapcsolatot tart, és koordinálja a szükséges védőeszközök Kínába szállítását - közölték.    

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!