2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Koronavírus: Elmarad az Európai Unió külügyi tanácsának csütörtöki ülése

Elmarad az Európai Unió külügyminiszteri tanácsának csütörtökre tervezett ülése az új típusú koronavírus-járvány miatti óvintézkedések részeként - jelentették be kedden Brüsszelben.

  • Koronavírus: Elmarad az Európai Unió külügyi tanácsának csütörtöki ülése

A tájékoztatás szerint a tagállamok illetékes szakminiszterei kereskedelmi ügyekről tárgyaltak volna. A résztvevők a tervek szerint elsősorban a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) közelgő miniszteri konferenciájára, a Kínával és az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi kapcsolatok terén végbement legújabb fejleményekre, valamint a koronavírus-járványnak az ellátási láncokra és a kereskedelmi forgalomra gyakorolt lehetséges hatásaira összpontosítottak volna.

Egyelőre nincs információ arra vonatkozóan, hogy mikor pótolják az elmaradt tanácsülést.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke keddi nyilatkozatában dicsérte Olaszországot azért, hogy "bátor" lépéseket tett a járvány terjedésének megfékezésére. Hozzátette, hogy Brüsszel minden rendelkezésére álló eszközzel és intézkedéssel támogatni fogja Olaszországot.

"Tudjuk, hogy az intézkedések nagy terhet jelentenek az olaszok számára, jobb azonban, ha most megtesszük ezeket, hogy a lehető legtöbb embert megvédjük a vírustól"

- mondta.

Emellett abbéli meggyőződésének adott hangot, Európa képes megbirkózni a járvány gazdaságra gyakorolt negatív hatásával.

"Gazdaságaink alapjai erősek. Képesek lesznek helyreállni, ha ezt a sokk véget ér"

- tette hozzá.

A koronavírus-járvány terjedése miatt az olasz kormány kedden az egész országra vonatkozóan a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket vezette be, miután a megbetegedésben már 463-an meghaltak és több mint kilencezren megfertőződtek.

Sophie Wilmes ügyvezető belga miniszterelnök kedden bejelentette, hogy óvintézkedésként törlik vagy elhalasztják az országban a több mint ezer embert érintő rendezvényeket. Tájékoztatása szerint az iskolák nyitva maradhatnak, de a kormány azt javasolja, hogy a külföldi iskolai kirándulásokat halasszák el.

Azt tanácsolta továbbá, hogy amennyiben lehetséges, mindenki maradjon otthon, és halasszák el a nem elengedhetetlen találkozókat.

Maggie De Block belga egészségügyi miniszter szerint az intézkedések meghozatala szükséges volt, minthogy Belgium belépett az úgynevezett "másodlagos pozitív esetek" szakaszába. Ez azt jelenti, hogy a járvány sújtotta területekről visszatértek újabbakat fertőztek meg Belgium területén.

"El akarjuk kerülni, hogy újabb emberek betegedjenek meg, és azt, hogy a megbetegedések túl nagy nyomást gyakoroljanak a kórházi szolgáltatásokra"

- mondta De Block.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte megközelíti a 113 ezret, a halálos áldozatok száma négyezer felett van. A betegség 110 országot ért el.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!