2021. április 16.,
péntek, Csongor napja

Kormányválság Olaszországban, az olasz kormányfő benyújtotta lemondását

MTI

2021. január 26., kedd 18:01

Kormányválság Olaszországban, kérdéses Conte újabb miniszterelnöki posztja

Az olasz miniszterelnök új kormány-alakítási megbízatást kért az államfőtől. Giuseppe Conte délelőtt jelentette be lemondását abban bízva, hogy a köztársasági elnök ismét őt kéri fel az új kabinet felállítására.

Sajtóhírek szerint azonban nem biztos, hogy Sergio Mattarella harmadszor is bizalmat szavaz a kormányfőnek.

Vagyis nem zárható ki egy új miniszterelnök személye, ahogy egy nemzeti egység-kormány létrehozása, sőt végső esetben új választások kiírása sem.

Az ellenzéki jobboldal többsége, idő előtti voksolást sürget.

Az elnök a párt-vezetőkkel egyeztet, és várhatóan még ma döntést hoz.

 

Giuseppe Conte olasz kormányfő benyújtotta lemondását

Giuseppe Conte olasz kormányfő kedden benyújtotta lemondását, amelyet az államfő el is fogadott. Ennek nyomán Sergio Mattarella konzultációt indít a parlamenti pártokkal - közölte az elnöki palota. Az államfő tervei szerint a pártokkal folytatandó minél gyorsabb egyeztetés szerda délután kezdődik és csütörtök délelőtt folytatódik, a legkisebbtől a legnagyobb parlamenti csoportig haladva.

A konzultáció során az államfő felméri, hogy Giuseppe Conte rendelkezik-e elegendő többséggel egy újabb, immáron egy általa vezetett harmadik kormány felállítására. Amennyiben nem, az államfő feladata másik miniszterelnök-jelöltet megnevezni a pártok útmutatásai alapján vagy további megoldásokat keresni.

Giuseppe Conte 2019 szeptemberében alakult második kormányának munkája ért most véget. Ez volt Olaszország hatvanhatodik kormánya.

 

Hír TV, MTI