2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Külföld

Kormánykatonák haltak meg egy újabb tálib támadásban Afganisztánban

Legalább 10 afgán kormánykatona életét veszítette egy péntek esti pokolgépes támadásban, majd az azt követő tűzharcban a dél-afganisztáni Hilmend tartományban - közölte egy helyi afgán kormányzati tisztségviselő szombaton.

  • Kormánykatonák haltak meg egy újabb tálib támadásban Afganisztánban

 

A támadók először robbantásos merényletet hajtottak végre a hadsereg egyik ellenőrző pontja ellen, majd egyórás tűzpárbajt vívtak a katonákkal - közölte Omar Zvak, a tartományi kormányzó szóvivője. A bázist 18 katona védte, legkevesebb tízen közülük meghaltak, négyen megsebesültek, de a többi négy hősies küzdelemben visszaverte a támadást - mondta el a szóvivő.

Kvari Juszuf Ahmadi tálib szóvivő a lázadó szervezet nevében jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, és azt is közölte, hogy a támadók fegyvereket és lőszert is zsákmányoltak. A tálib felkelők jelenléte erős Hilmend tartományban, különösen Sangin körzetben, ahol a rajtaütés történt.

A tálibok ez elmúlt napokban több támadást követtek el az afgán hadsereg támaszpontjai és ellenőrző pontjai ellen szerte az országban. A lázadók jelenleg ellenőrzésük vagy uralmuk alatt tartják gyakorlatilag Afganisztán területének felét. Szinta naponta követnek el merényleteket afgán és amerikai katonák és afgán kormányzati tisztségviselők ellen, miközben béketárgyalásokat folytatnak egy amerikai megbízottal a 18 éve tartó konfliktus, az Egyesült Államok leghosszabb háborúja lezárásáról. A tűzpárbajokban vagy a lázadók által az utak mentén elhelyezett pokolgépek robbanásában rengeteg civil is életét vesztette.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!