2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Kormányellenes tüntetők haltak meg Iránban

Hír TV

2017. december 31., vasárnap 13:34

Nem hivatalos közlések szerint 2 halálos áldozata van a harmadik napja tartó iráni kormányellenes tüntetéssorozatnak. A kormány a tüntetések befejezésére szólított fel, a hatóságok korlátozták a mobilszolgáltatók elérhetőségét is. Iránban legutóbb 2009-ben voltak nagyobb ellenzéki tüntetések, azt a hadsereg és a rendőrség együttes fellépésével fékezték meg.

A közösségi oldalakra is feltöltött amatőr felvételeken azt mondták, egy férfit hasba lőttek a rendőrök. Egy másik internetes közlés szerint az összecsapásoknak halálos áldozatai is vannak.

A tüntetések harmadik napja tartanak Irán több városában egyes helyeken néhány száz, máshol több ezer résztvevővel. Bár eleinte csak a magas élelmiszerárak miatt vonultak az utcára, később már korrupcióellenes demonstrációba váltottak át az akciók, és az állami, valamint vallási vezetők lemondását is követelik. A tiltakozáshullám szombaton egybeesett a legutóbbi, 2009-es tüntetéssorozat évfordulójával. Akkor Mahmud Ahmadinezsád elnök újraválasztása miatt törtek ki zavargások, amiket a rendőrség és a hadsereg vert le.

Teheránban az egyetemen barikádozták el magukat diákok, és a legfőbb vallási vezető, Ali Hámenei ajatollah lemondását követelték. Az iráni iszlám köztársaságban meglehetősen ritkán hangzik el ilyen nyílt kritika a politikai és vallási vezetés ellen. Válaszul a fővárosban és az ország második legnagyobb városában, Meshedben is tömeges szimpátiatüntetéseket rendeztek a kormány és az ajatollah mellett.

A tüntetők szerint az iráni kormány túl nagy szerepet vállal a nemzetközi konfliktusok katonai megoldásában, ezért azt is követelik, hogy Teherán vonja ki csapatait Jemenből és Szíriából is.

Az iráni eseményeket nem hagyta szó nélkül az amerikai elnök sem. Donald Trump a Twitteren osztotta meg véleményét: „Az elnyomó rezsimek nem tartanak örökké, és eljön a nap, amikor az irániaknak választaniuk kell. A világ figyel!” – írta.

A tüntetéseket legtöbbször a közösségi médián keresztül szervezik, ennek hatására az iráni hatóságok már korlátozták a mobiltelefon- és internetszolgáltatást is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!