2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Kormányellenes tüntetéssorozat: összecsaptak a rendőrök a demonstrálókkal

Hír TV

2018. április 15., vasárnap 14:37, frissítve: vasárnap 18:50

A rendőrökkel is összecsaptak a tüntetők Franciaország több városában, szombat este. A demonstrációkat radikális baloldali csoportok, diák- és szakszervezetek rendezték, az 1968-as tüntetéssorozat emlékére. Párizsban és Montpellierben álarcos tüntetők kirakatokat törtek be és kukákat borogattak, a rendőrség könnygázzal oszlatott.

Rendőrök és tüntetők csaptak össze Franciaország nyugati részén, Nantes városában. A hatóságok egy hónapja próbálják kilakoltatni azokat a környezetvédőket és anarchistákat, akik egy használaton kívüli repülőteret foglaltak el. A demonstrálók tűzijáték-rakétáira a rendőrség könnygázzal válaszolt.

„Az erejükkel visszaélve megpróbálják lerombolni mások házait, hogy aztán ne kezdjenek vele semmit, csak rombolni lehessen” – mondta egy aktivista.

A Nantes-i csak egy volt a több tucat tüntetés közül, amit a hétvégén Franciaországban rendeztek. A demonstráció-sorozatot diák- és szakszervezetek, környezetvédők és ellenzékiek közösen szervezik. A cél az 50 évvel ezelőtti, 1968-as tavaszi tüntetéssorozat felelevenítése, amibe akkor kis híján belebukott Charles de Gaulle kormánya.

„Tisztában vagyunk vele, hogyha mindenki a saját útját járja, széthúz, nem egyeztet a másikkal, akkor semmire se megyünk. Ahhoz, hogy változást érjünk el, széles körű összefogásra van szükség” – emlékeztetett az egyik diákszervező.

A diákok például több államilag finanszírozott egyetemi helyet akarnak. A légi irányítók fizetésemelést követelnek, a vasúti alkalmazottak pedig azt ellenzik, hogy a kormány egyszerűsítse az állami alkalmazottak elbocsátását. Tiltakoznak a nyugdíjasok is, mert a kormány a magas nyugdíjakat is megadóztatná.

„A mostani tüntetéseket nem lehet összehasonlítani a 68-as megmozdulásokkal. Mi akkor azért harcoltunk, hogy mi dönthessünk a saját jövőnkről. A mostani diákok azért tüntetnek, hogy legyen jövőjük egyáltalán” – mondta Daniel Cohn-Bendit, a 68-as tüntetések egyik vezetője.

Jelentős különbség, hogy Emanuell Macron az elmúlt idők legnépszerűbb francia politikusa. A választók körülbelül 50 százaléka támogatja, miközben az elődei 20-30 százalékos népszerűséggel bírtak egy év elnökség után.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!