2020. május 27.,
szerda, Hella napja

Kórházba szállították a brit kormányfőt

Hír TV

2020. április 6., hétfő 08:07, frissítve: hétfő 10:25

Kórházba szállították a brit miniszterelnököt. Boris Johnsonnál 10 napja állapították meg, hogy koronavírussal fertőződött meg. Nagy-Britanniában már közel 50 ezren fertőződtek meg a kórtól, ami csaknem 5 ezer halálos áldozatot követelt. Franciaországban némileg csökkent az egy nap alatt elhunytak száma, ám a járvány még nem tetőzött. Németországban közben stabilnak tűnik a fertőzések lassulása.

A karanténban lévő brit miniszterelnök pénteken még úgy nyilatkozott, jobban érzi magát, ám még mindig tapasztalja a koronavírus enyhe tüneteit, ezért továbbra is otthonról végzi el feladatait. Az eredetileg péntekig tervezte az elkülönítést. Boris Johnson láza azonban makacsnak bizonyult, vasárnap orvosai tanácsára kórházba szállították. A közösségi médiára feltöltött videójában otthonmaradásra buzdította az embereket.

„Kérek mindenkit, tartsátok magatokat az előírásokhoz. Országunk hatalmas erőfeszítéseket tesz, hatalmas áldozatokat hoz, mindenki fantasztikusan hozzájárul ahhoz, hogy lassítsuk a vírus terjedését. Kövessük ezt a példát továbbra is.”

– mondta a brit kormányfő.

Az 55 éves miniszterelnökön tíz nappal ezelőtt végeztek koronavírus-tesztet, ami pozitívnak bizonyult. Azóta várandós menyasszonya is jelezte, hogy tapasztalta magán a kór tüneteit, de egy hetes ágynyugalom után már jobban érzi magát.

Nagy-Britanniában továbbra is naponta több mint félezerrel emelkedik a COVID-19 vírus halálos áldozatainak száma, az adatok ugyanakkor némi csökkenő tendenciát mutatnak. Szakértők szerint a korlátozó intézkedések eredményesnek bizonyulnak.

Lassul a járvány terjedése Németországban, csökkent az elhunytak száma Franciaországban

Stabilnak tűnik a koronavírus-járvány lassulása Németországban is. A nemzeti tudományos akadémiaként működő Leopoldina javaslata szerint húsvét után vissza lehet vonni a korlátozó intézkedéseket.

Franciaországban vasárnap először ugyancsak csökkent az egy nap alatt elhunytak száma, de a járvány még korántsem érte el a csúcspontját. Az országban március 17 óta vezettek be kijárási tilalmat, amit egyelőre április 15-ig hosszabbítottak meg. A napsütéses időjárás azonban sokakat a szabályok megszegésére csábított: vasárnap többen a Szajna parton sétáltak vagy sportoltak. A járókelőket egy drón hangosbemondójával szólították fel, hogy térjenek vissza otthonaikba.

„Nincs rosszabb a félig betartott karanténnál. Ez azt jelentené, hogy minden erőfeszítésünk és áldozatunk a semmiért volt, és tovább terjed a vírus a régióba. Ellen kell állnunk a csábításnak. Akkor is, ha az ünnepek miatt sokan szabadságra mennek és az időjárás is szép, senki ne csábuljon el, maradjanak otthon!”

– mondta a párizsi régió elnöke.

Franciaországban több mint 200 ezer, a koronavírus miatt kényszerszabadságon lévő ember jelentkezett idénymunkásnak a mezőgazdasági tárca felhívására. A francia gazdaság évtizedek óta több ezer külföldi idénymunkást alkalmaz a földeken, akik a karanténszabályok és a határlezárások miatt idén nem jöhetnek Franciaországba.

Hír TV