2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Konzervatív diadalt hozhat a nagy-britanniai voksolás

Március 29-én és április 12-én is készen álltam a távozásra – úgy, ahogy október 31-én is mennék Brüsszelből. A legtöbben már konkrétumot várnak brexitügyben, és nem is hibáztatom őket – mondta a Magyar Nemzetnek Geoffrey Van Orden. A Konzervatív Párt európai parlamenti delegációjának vezetőjét a brit kilépés megannyi forgatókönyvéről és egy nagy-britan­niai választás lehetséges kimeneteléről faggattuk Brüsszelben.

  • Konzervatív diadalt hozhat a nagy-britanniai voksolás

Immár biztosnak tűnik, hogy Nagy-Britanniának október 31-én sem sikerül elhagynia az uniót, bár Boris ­Johnson miniszterelnök az utolsó pillanatig küzdött a 2019-es brexitért. A britek lehetséges távozásának állandóan változó időpontját a laikusok mosolyokkal nyugtázzák, de abba talán kevesen gondolnak bele, hogy az EU-ban dolgozó brit diplomaták népes stábjukkal immár harmadik alkalommal készültek fel a részleges vagy teljes munkabeszüntetésre. Az Európai Parlament brüsszeli épületében, a brit konzervatív delegáció irodáiban például doboztornyok fogadnak bennünket.

– Már­cius 29-én és április 12-én is készen álltam a brexitre. Úgy, ahogy október ­31-én is készen állnék – mondja Geoffrey Van Orden konzervatív képviselő a felvetésemre, hogyan is bírják a kilépés állandó halasztását. A brit kormánypárt európai parlamenti delegációvezetője szerint bár az október 31-i időpont is tolódni látszik, abban legalább ma már mindenki egyetért, hogy a brexitet nem lehet örökké halogatni.

– Boris ­Johnson miniszterelnök is folyamatosan azt hangoztatja, hogy mielőbb pontot kell tennünk a kilépés végére – fogalmaz a politikus, aki szerint időközben Franciaország is felismerte, hogy konkrétumokra és egy minél közelebbi céldátumra van szükség.

A legfrissebb hírek szerint az ­uniós országvezetők közül épp Emmanuel ­Macron francia elnök az, aki „mindössze” egy 15 napos, technikai jellegű halasztást adna Londonnak. Így elméletileg Boris Johnsonnak lehetősége lenne átvinni a parlamenten a nemrég tető alá hozott brexitalkuját. Erre hosszú idő óta először mutatkozik esély, ugyanis a Westminsterben a héten továbbengedték a dokumentumot, viszont leszavazták a kormány tervét, miszerint három nap alatt kell kidolgozni a kilépés jogi részleteit. Noha a londoni kormány még hivatalosan nem jelentette be a következő lépést, valószínű, hogy a parlamenti szenvedés helyett Johnson újra megpróbálkozik az előre hozott választások kiírásával.

 Ziláltan hagyja el rezidenciáját a miniszterelnök. Sok elvárásnak kell megfelelnie

Fotó: MTI/AP/Frank Augstein

 

– Úgy látom, hogy lassan a Munkáspárt is nyitott lenne a voksolásra – mondja a lehetséges szavazásról Van Orden, aki szerint az mindenképp a Konzervatív Párt megerősödésével járna együtt. – A szavazók is látják, hogy a miniszterelnök vért izzadva küzd az ígérete megtartásáért, a ­mielőbbi brexitért.

Tegnap esti beszámolók szerint Boris Johnson már jövő hétfőn kezdeményezi az előre hozott választásokat: a BBC-nek arról beszélt, azt szeretné, hogy a képviselők bólintsanak rá egy december 12-i időpontra. Johnson ugyanakkor csak az utóbbi hónapokban két alkalommal akarta erre rábírni az ellenzéket, de egyszer sem sikerült megszereznie a választások kiírásához szükséges kétharmados parlamenti többséget. A friss közvélemény-kutatások szerint a kilépéspárti kormányfő uralma alatt valóban népszerűbbek lettek a Theresa May miniszterelnöksége alatt csak bukdácsoló konzervatívok. Egyes felmérések például már 15 százalékpontra teszik a kormánypárt előnyét az ellenzéki Munkáspárthoz képest – ez baloldali szempontból azt a veszélyt rejti magában, hogy a választások következtében a jelenleg még kisebbségben kormányzó konzervatívok immár egyedül döntenének Nagy-Britannia uniós jövőjéről.

Utóbbiba persze Brüsszelnek is bőven lesz beleszólása: előbb Donald Tusk tanácsi elnök segítségével döntenek (feltehetőleg még a héten) a halasztás hosszáról, majd – rendezett kilépés esetén – London után az Európai Parlamentben is ratifikálni kell a kilépési megállapodást.

– Soha ne mondd, hogy soha. Bármi megtörténhet – válaszolja ­Geoffrey Van Orden a kérdésre, hogy a legutolsó szakaszban, az EP-ben elbukhat-e a brexitalku. Mint fogalmaz, számos euró­pai parlamenti delegáció frusztrált a brit kilépés miatt és finoman szólva sem szimpatizál Boris Johnsonnal. Arra mindenesetre nincs lehetőség, hogy az Európai Parlament módosítsa a dokumentumot – teszi hozzá a konzervatív politikus. Van Orden egyébként épp a héten szólalt fel a strasbourgi plenárison ülésen, és üdvözölte, hogy legalább az állam- és kormányfőket tömörítő Euró­pai Tanácsban konstruktívabb lett a britekkel szembeni hozzáállás.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!