2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Könnygázt kaptak a Ku-Klux-Klán ellen tüntetők

2017. július 9., vasárnap 17:14, frissítve: vasárnap 17:43

Könnygázt vetettek be antirasszista ellentüntetők ellen az Egyesült Államokban. A demonstrálókat a Ku-Klux-Klán megmozdulása vitte utcára. A faji megkülönböztetés híveinek nem tetszik, hogy egyre több déli államban távolítják el a rabszolgatartás szimbólumait.

„Nem félek és nem gyűlölök többé” – énekelte egy ellentüntető Charlottsville-ben. A virginiai városban a fehérek felsőbbrendűségét hirdető Ku-Klux-Klán tartott bejelentett felvonulást, amelyen Lee tábornok szobrának lebontása ellen tiltakoztak. Az amerikai polgárháborúban a rabszolgatartó déli államok oldalán harcolt, és lett belőle a konföderációs hadsereg főparancsnoka.

„Azért jöttünk ide, hogy megmutassuk, nem látjuk szívesen sem őket, sem a politikát, amit képviselnek. A jelenlétük annak a szimbóluma, hogy Charlottesville-nek még többet kell tennie a megkülönböztetés ellen” – mondta Laura Goldblatt, az ellentüntetés szervezője.

A két tábort kordonnal választotta szét a rendőrség. Az ellentüntetést, mivel a demonstrációt nem jelentették be, könnygázzal próbálták feloszlatni, többeket őrizetbe vettek.

„Akinek nem tetszik a történelmünk, szépen megkérjük, hogy távozzon Amerikából. Mi sem megyünk más országokba, hogy szobrok lebontását követeljük” – hangoztatta David Barker Ku-Klux-Klán-tag.

A hasonló emlékművek sokak szerint a rabszolgatartást szimbolizálják, ezért egyre több déli államban távolítják el azokat. A Donald Trump megválasztása óta új erőre kapott amerikai szélsőjobb rendszeresen szervez tiltakozásokat a jelképek eltávolítása miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!